Papoea advocaat vrijgesproken van belediging PDF Afdrukken

Een mensenrechtenadvocaat die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking van Papoea is vrijgesproken van de aanklacht dat hij verantwoordelijk was voor het doorsturen van een bericht met daarin een, voor de Indonesische president, beledigende tekst.

Iwanggin Sabar Olif zou een bericht hebben gestuurd met daarin de waarschuwing dat de president een bevel zou hebben uitgedragen om Papoea-stammen middels geweld en vergiftigd voedsel “uit te roeien”. Voor deze actie werd zes jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.

Iwanggin werd na zijn arrestatie door een antiterrorisme politie-eenheid in oktober 2007 vier maanden gevangen gehouden.  Het proces heeft meer dan een jaar geduurd waardoor Iwanggin moest afzien van zijn werk als advocaat van Papoea-stammen.

Afgelopen week werd Iwanggin door het gerechtshof  van Jayapura vrijsgesproken van alle beschuldigingen – incidenteel goed nieuws  in een tijd van groeiende onderdrukking in Papoea. De beslissing volgt vlak op het verlengen van gevangenisstraf van elf demonstranten door het Hooggerechtshof van Papoea.  De demonstranten zitten vast voor het zwaaien met de verboden vlag van Papoea.

Iwanggin heeft samengewerkt met de gerespecteerde mensenrechtenorganisatie Elsham West Papua en heeft in 2006 de verdediging van een groep studenten uit Papoea, die demonstreerden tegen de Indonesische bezetting, op zich genomen.  Mogelijk verklaart dit zijn arrestatie. De lokale bevolking beweert dat duizenden mensen uit Papoea het bericht gekopieerd en doorgestuurd hebben.