Papoea-verzet doodt militair PDF Afdrukken
Door HILDE JANSSEN

JAKARTA - Tijdens een vermeende aanval van Vrij Papoea organisatie (OPM) op een legerpost in het hooggebergte is zaterdag een Molukse militair doodgeschoten.

Een groep van tien gewapende mannen bestormde zaterdag de militaire post in Mulia en schoot daarbij soldaat Saiful door het hoofd. Tijdens de vlucht staken ze een verbindingsbrug naar Wamena in brand. Het Indonesische leger claimt dat de actie in Puncak Jaya het werk is van de OPM leider Goliat Tabuni. Harde bewijzen ontbreken echter.


Volgens de militairen is Goliat’s groep ook verantwoordelijk voor de dood van twee brommertaxi-chauffeurs uit Mulia, die vorige week dinsdag werden doodgeschoten. De groep zou in januari al eerder een politiepost hebben overvallen waarbij vier geweren en munitie werden buitgemaakt.
Goliat is een van de weinige OPM kopstukken die weigert de gewapende strijd voor een onafhankelijk Papoea op te geven. De Indonesische regering heeft vorig jaar herhaaldelijke pogingen ondernomen om het laatste restje Papoea verzet tot overgave te verleiden met huisvesting en elektriciteit. Een groep van 156 OPM strijders nam het aanbod aan. De OPM top tekende reeds in 2006 een verdrag om de wapens neer te leggen. Het gewapend verzet was toen al jaren op sterven na dood.
Politiek warnemers en mensenrechtenactivisten beweren dat het Indonesische leger het verzet in leven houdt om haar zware vertegenwoordiging in de delfstof- en bosrijke provincie te rechtvaardigen.