Nieuw zendingsvliegtuig dankzij MAF Nederland PDF Afdrukken
MAFvliegtuig

HARDERWIJK - Dankzij de actie ‘adopteer een vliegtuig' van de Mission Aviation Fellowship (MAF) in Harderwijk, kan er binnenkort een nieuw vliegtuig de lucht in.

Het toestel, een Kodiak 100, is van Amerikaanse makelij en speciaal ontworpen voor zendingswerk en hulpverlening. Zo kunnen de deuren verder open dan normaal, waardoor het makkelijker is om brancards aan boord te brengen. Ook kan het toestel 68% meer gewicht dragen dan de Cessna 206, het toestel waar de MAF momenteel nog veel mee vliegt, en is het landingsgestel eenvoudig te vervangen door drijvers. Kostprijs is € 800.000. Dat is veel geld, maar de organisatie hoopt met dit nieuwe toestel juist kosten te besparen. De brandstofkosten voor de Kodiak 100 bedragen namelijk € 0,68 per liter, terwijl de Cessna 206 maar liefst € 1,70 per liter kost.

De eerste Kodiak 100 zal worden ingezet door MAF Papoea. De bedoeling is dat in de komende 10 jaar twintig Kodak 20 vliegtuigen worden aangeschaft, die de huidige vloot van de MAF moeten vervangen.