MAF neemt eerste Kodiak turboprop in ontvangst PDF Afdrukken

SANDPOINT - Mission Aviation Fellowship USA heeft vrijdag (20 maart) de eerste eenmotorige Kodiak 100 turboprop in ontvangst genomen. Het toestel is bestemd voor luchtoperaties op Papua maar zal voor die tijd eerst een tournee maken door Amerika. Het voor MAF bestemde vliegtuig is de elfde door Quest Aircraft geleverde Kodiak.

De bijzondere hoogdekker is ontworpen voor gebruik in afgelegen gebieden. Het toestel biedt plaats aan tien personen of 1.750 kilo vracht. Dankzij een 750 pk sterke Pratt & Whitney PT6A-34 schroefturbine zijn kruissnelheden mogelijk van ruim 340 kilometer per uur bij een bereik van bijna 2.000 kilometer.

Een Kodiak kost 1,3 miljoen dollar. Het toestel werd in juli 2007 gecertificeerd.

Kodiak

De ontwikkeling van de Kodiak was mogelijk dankzij dertien missionaire en humanitaire instellingen waaronder MAF Zendingsvliegers USA die in het vliegtuig investeerden, onder een bijzondere voorwaarde: elke tien commercieel verkochte Kodiak’s leidt tot een exemplaar tegen kostprijs voor de investeerders.

MAF USA wil de komende jaren twintig zuigermotor aangedreven Cessna’s van het type 208 gaan vervangen door eenmotorige turboprop vliegtuigen.

Kodiak

Van onze redactie