Historische banden 
“Het PPHE-kantoor is bedoeld om de samenwerking met Europa op het gebied van toerisme, sociaal-cultuur, handel en investeringen uit te breiden en kerkje op Mansinam (tekening: Charles Roring, 2005)het informatiecentrum is niet om politieke redenen opgericht”, verklaarde Suebu. Hij verwees naar de historische banden met Duitsland, van waaruit twee Duitse zendelingen, Carl Wilhelm Ottow en Johann Gottlieb Geissler, in 1855 met financiële steun van de Nederlandse dominee Heldring begonnen met de kerstening van de Papua-bevolking op het eilandje Mansinam bij Manokwari. “Zij waren de eersten die Papua uit het tijdperk van de primitieve beschaving naar de moderniteit brachten”, voegde de gouverneur van Papua toe. In 2007 werd Suebu door Time Magazine onderscheiden als ‘Held van het Milieu’ voor zijn strijd tegen de illegale ontbossing van het regenwoud.

Twaalf jaar
De grote simulator van het PPHE is dr. Werner Weiglein, die er de laatste twaalf jaar voor heeft geijverd. Hij is uroloog en huisarts met extra specialisaties in de sportgeneeskunde enSuebu en Weigein ontbijten bij Klimaatconferentie op Bali tropische geneeskunde. Als eigenaar en oprichter van het Baliem Valley Resort in Wamena lukt het hem om jaarlijks gemiddeld 600 toeristen uit Duitsland en andere Europese landen naar de Baliemvallei te krijgen. Dr. Weiglein bezit waarschijnlijk de grootste privé-collectie kunstvoorwerpen uit heel Nieuw-Guinea. Hij woont met zijn gezin in het prinselijke paleis Meerholz in Gelnhausen. Een van de kamers is nu ingericht in als PPHE-kantoor. Vandaag de dag wijdt dr. Weiglein zich fulltime aan de ontwikkeling van het ecotourisme in Papua. Sinds 1978 leidde hij meer dan 100 tochten naar alle hoeken van West-Papua en het buurland Papua-Nieuw-Guinea (PNG).

Religieuze ceremonie
In 1979 werd dr. Weiglein door Egidius Soter, stamhoofd van de Berit Asmat, tijdens een religieuze ceremonie geadopteerd. Sindsdien draagt de naam ‘Emenji’, wat betekent “die met de vele mensen komt”. Werner Weiglein en  Asmat-stamhoofd Egidius SoterWerner Weiglein is een van 's werelds grootste kenners van zowel de stammen en gebruiken in West-Papua als van PNG. De Duitser schreef vele boeken, tientallen en maakte ook een aantal films over Nieuw-Guinea. In 1998 werd in een decreet van president Rudy Habibie vastgelegd dat dr. Weiglein levenslang in Indonesië mag verblijven. Veel van zijn honderden kunstvoorwerpen uit Papua en PNG zijn inmiddels in Duitsland geëxposeerd tijdens grote tentoonstellingen bij bedrijven als Deutsche Bank en Siemens. De stad Gelnhausen heeft plannen voor een eigen Papua-museum met de objecten van Dr. Weiglein.