Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) moest haar kantoor in Papua te sluiten PDF Afdrukken

(Associated Press) Ambtenaren hebben donderdag 23 april verklaard dat de regering van Indonesië het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft opgedragen haar kantoor in Papua te sluiten nadat medewerkers gevangenen hebben bezocht in de gevangenis, die worden verdacht van rebellie.  

Het hoofd van de ICRK Indonesië delegatie Vincent Nicod  heeft medegedeeld dat de vier medewerkers medio maart werden teruggetrokken uit de regionale hoofdstad Jayapura, Hij voegde er aan toe dat er  besprekingen gaande zijn om een oplossing te bereiken.

Verscheidene mensen werden gedood in het ergste geweld in Papoea sinds jaren in een reeks van wat genoemd werd “”aanslagen door rebellen”.

Het betrokken  ICRK personeel moest vertrekken omdat het gevangenen bezocht had die verdacht worden van separatistische activiteiten en het huurde kantoorruimte zonder daarvoor de juiste vergunningen te hebben van de regering, zei de woordvoerder van het  Ministerie van Buitenlandse Zaken Teuku Faizasyah.

"We hebben nooit toestemming gegeven aan het ICRK om een bijkantoor te vestigen in Papua," zei Faizasyah. "We hebben de ICRK activiteiten in Papoea beëindigd."

Er is in Papua een opstand gaande tegen de centrale overheid sinds Indonesië het land overnam van de Nederlanders in 1969 nadat een beperkt aantal plaatselijke leiders hadden gestemd voor aansluiting bij Indonesië. Deze Act of Free Choice wordt algemeen beschouwd als een schijnvertoning. Ongeveer 100.000 Papoea’s zijn omgekomen bij anti-opstand-operaties onder wijlen dictator Soeharto.

Hoewel de separatistische beweging klein is, blijft het een uiterst gevoelige kwestie voor de overheid.

Woensdag zei de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton, dat Indonesië "een zekere mate van autonomie in Papua” moet toestaan en dat de regering van president Obama dit onderwerp op de agenda zal zetten.

Papua, een rijk aan delfstoffen, doch dramatisch arm berggebied, duizenden mijlen (kilometers) van Jakarta gelegen, is gesloten voor buitenlandse media.