Kantoor Rode Kruis in Papua moet dicht PDF Afdrukken

JAKARTA - Het Internationale Comité van zijn Rode Kruis moet zijn kantoor in Papua sluiten. De Indonesische regering zegt dat zij het Rode Kruis nooit toestemming heeft verleend om in de oostelijke provincie een bijkantoor te openen en rebellen te bezoeken die in de gevangenis zitten.

,,Wij hebben de activiteiten van het ICRC stopgezet'', zei een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het hoofd van de ICRC-delegatie in Jakarta zei dat half maart vier medewerkers uit de regionale hoofdstad Jayapura zijn teruggetrokken. Hij zei dat overleg gaande was om een oplossing te vinden.

Indonesië nam het westelijke deel van Papoea in 1963 van Nederland over en lijfde het gebied later in als de provincie Papua. Bij operaties van het Indonesische leger tegen opstandelingen zijn sindsdien honderdduizend Papoea's omgekomen.

In de dagen voorafgaand aan de algemene verkiezingen van 9 april vielen bij rebellenaanvallen verscheidene doden; het was het ergste geweld in Papua sinds jaren. Buitenlandse journalisten worden in Papua niet toegelaten.