De aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter veroorzaakte ook de nodige materiele schade in de kustplaats Manokwari in West Papoea. Tientallen gebouwen, waaronder hotels en overheidsgebouwen zijn ingestort. Een tienjarig meisje werd gedood door een omvallende muur. Zeker drie mensen konden nog gered worden vanonder het puin, hoewel aanhoudende zware naschokken met een kracht van 5 tot 6 op de schaal van Richter de reddingswerkzaamheden bemoeilijkten.
Honderden inwoners hebben tijdelijk onderdak gezocht bij de militaire basis in de heuvels van Manokwari, ook al werd het tsunami alarm binnen een uur ingetrokken. De meteorologische dienst waarschuwt dat de naschokken echter nog een paar dagen kunnen aanhouden. De overheid heeft inmiddels voedsel en medicijnen gestuurd.
Indonesië wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, omdat de archipel op het breukvlak van twee tektonische platen ligt. Vier jaar geleden werd de noordelijke provincie Aceh getroffen door een tsunami die 230.000 mensen in de regio het leven kostte.