Eerste hulp en rampentraining in Papua PDF Afdrukken

JAYAPURA - Op 1 November 2009 is in de stad Jayapura een project van start gegaan om eerste hulp en training te geven. Papua, het meest oostelijke gebied in Indonesië, wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Vooral de gebieden rond Jayapura, Biak, Manokwari en Nabire worden hierdoor getroffen.

De voorziening van medische hulp in Papua is moeilijk. Direct na een ramp is de bevolking op zichzelf aangewezen, daar medische hulp lang niet altijd dergelijke gebieden kan bereiken. Dorpen liggen erg ver uit elkaar en zijn bovendien lang niet altijd door een weg met elkaar verbonden. Over het algemeen zijn leken het eerst aanwezig op een rampplek. Het is daarom ook beter dat de lokale bevolking beter getrained is voor dergelijke situaties, zodat de mensen beter beschermd zijn tegen de directe nasleep van een natuurramp.

In samenwerking met de hulporganisatie Pusat Pengembangan dan Pembinaan Wanita (P3W), geeft Johanniter trainingen aan mensen die uiteindelijk zelf ook als trainer aan de slag kunnen gaan, waardoor ze dingen die ze geleerd hebben kunnen doorgeven. P3w is een organisatie voor jonge vrouwen die zich bezig houdt met het verbeteren van de kwaliteit van het leven van mensen in afgelegen gebieden. Ze richten zich hierbij vooral op gezondheidszorg, emancipatie en mogelijkheden om inkomens te ontwikkelen.

Het project streeft er naar om binnen de komende 12 maanden zo'n 4.800 mensen te trainen. Hierbij wordt vooral uitgekeken naar vrouwen, studenten, docenten en geestelijken die vanwege hun sociale status een goede basis hebben om de opgedane kennis door te geven aan familie, vrienden, studenten en kerkgenootschappen. Als men de cursus heeft afgerond ontvangt de persoon een eerste hulp koffer en een brochure die als referentie gebruikt kan worden.

Ook zal er op belangrijke ontmoetingsplekken onder meer een waarschuwingssysteem van vlakken, masten en luidsprekers komen. Het gehele project kost bijna 190.000 euro en wordt voor bijna 170.000 euro gesubsidieerd door de Duitse overheid.