Amnesty vraagt onderzoek politie in Papoea PDF Afdrukken

(Novum/AP) - Amnesty International heeft de Indonesische autoriteiten maandag om een onderzoek gevraagd naar moorden en misdragingen door de politie in de provincie Papoea.

Amnesty deed de oproep in een open brief aan het nieuwe hoofd van de politie in Papoea, Bekto Supraptoon, aan de vooravond van de verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring door Papoea-nationalisten, 48 jaar geleden. Volgens Amnesty is er 'een patroon van ongebreidelde mensenrechtenschendingen door de politie', waarbij in het afgelopen jaar twee doden en tientallen gewonden zijn gevallen. De mensenrechtenorganisatie dringt aan op een onderzoek en openbaarmaking van de resultaten daarvan.

Een woordvoerder van de politie wilde pas reageren als hij de brief had gelezen. Hij zei dat de politie dinsdag, de verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring, alert zal zijn op nieuwe protesten.

Papoea-nationalisten riepen de onafhankelijkheid uit toen er een eind kwam aan het Nederlandse koloniale bewind. De onafhankelijkheid werd echter nooit erkend en in 1963 lijfde Indonesië het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea in.

Eerder deze maand werden in Papoea drie mannen tot gevangenisstraffen tot drie jaar veroordeeld omdat ze de separatistische Papoea-vlag hadden gehesen, wat in Indonesië verboden is. Twee andere mannen hangen voor soortgelijke vergrijpen gevangenisstraffen tot twaalf jaar boven het hoofd.