Protest na dood rebellenleider Papoea PDF Afdrukken

JAKARTA - Enkele honderden mensen hebben donderdag in de Indonesische provincie Papoea geprotesteerd tegen het doodschieten door de politie van rebellenleider Kelly Kwalik.

Veel demonstranten droegen traditionele kleding en voerden dansen uit voor een regeringsgebouw in de stad Timika.

Kwalik werd woensdag door een kogel geraakt toen de politie een inval deed in een woning in Timika. Aanhangers van de strijder voor onafhankelijkheid twijfelen aan de officiële lezing dat hij was doodgeschoten omdat hij een pistool droeg en zich verzette tegen zijn arrestatie. Ze beschuldigen de politie ervan de kansen op een vreedzame dialoog tussen de separatisten en de regering in Jakarta de grond te hebben ingeboord.

Kwalik was leider van de kleine onafhankelijkheidsbeweging OPM, Organisatie voor Vrij Papoea. De OPM strijdt voor onafhankelijkheid van Papoea sinds de Verenigde Naties de voormalige Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea in 1964 overdroegen aan Indonesië.

Kwalik stond al geruime tijd hoog op de Indonesische lijst van meest gezochte personen. Volgens de autoriteiten had Kwalik opdracht gegeven tot het aanvallen van konvooien op de weg naar de grootste goudmijn ter wereld in de buurt van Timika. Daarbij zijn dit jaar acht personen omgekomen.