OPROEP i.v.m. verbod op Morgenstervlag tijdens defilé Veteranendag PDF Afdrukken

OPROEP AAN IEDER DIE EEN MORGENSTERVLAG HEEFT:
KOM OP 28 JUNI NAAR DE VETERANENDAG IN DEN HAAG
EN LAAT DE MORGENSTER WAPPEREN!

Deel dit bericht:


Morgenstervlag verboden tijdens defilé Veteranendag.

De organisatie van de Nederlandse Veteranendag heeft de Nieuw-Guinea Veteranen het recht ontzegd om tijdens het defilé op 28 juni in Den Haag de Morgenstervlag mee te dragen.

Veteranen die in Nederlands Nieuw-Guinea hebben gediend, dragen ieder jaar tijdens het defilé op de Veteranendag de Morgenstervlag met zich mee. Een openlijk statement dat deze vlag bij Koninklijk Besluit destijds in 1962 werd toegekend aan de Papoea's, in aanloop naar de geplande onafhankelijkheid van Nieuw-Guinea.

Om onduidelijke reden is dat nu niet langer toegestaan en wordt de veteranen opnieuw het zwijgen opgelegd over de ware toedracht in en omtrent de voormalige Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea.

Vorig jaar oktober bood Minister van Defensie Hennis-Plasschaert op eigen houtje in Indonesië haar excuses aan voor het Kamerbesluit tot blokkade van de leverantie van Leopardtanks aan Indonesië. De levering van de tanks stond mede ter discussie vanwege het mogelijk inzetten van deze tanks in West Papua. Minister Hennis-Plasschaert ziet echter positieve mogelijkheden in een militaire samenwerking tussen Nederland en Indonesië en verkiest het zwijgen over het voortdurende militair geweld tegen de Papoea's.
 
Nu wordt ook de Nieuw-Guinea Veteranen opnieuw het zwijgen opgelegd, door het gebruik om de Morgenstervlag mee te dragen tijdens het defilé te verbieden. Deze veteranen dragen een nog altijd pijnlijk deel van de Nederlandse geschiedenis met zich mee, een verhaal dat niet wordt gehoord - en niet verteld mag worden.

Het verbod aan de Nieuw-Guinea Veteranen om de Morgenster mee te dragen tijdens het defilé, heeft geleid tot een brede oproep aan bezitters van deze vlag om op zaterdag 28 juni op vreedzame wijze langs de route van het defilé en in de directe omgeving van de eretribune de Morgenstervlag mee te dragen en deze te laten wapperen - opdat de Papoea's en de Nieuw-Guinea Veteranen het zwijgen niet kan worden opgelegd.

--
Mailinglist
Stichting Vrij Oost Timor
Free East Timor Foundation-NL
Website: www.vrijoosttimor.nl