http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3681956/2014/07/01/Politie-zet-man-met-Papoeavlag-in-de-cel.dhtml
Door: Jarl van der Ploeg − 01/07/14, 09:35
© .. Selfie, liever gezegd 'celfie, van Iskandar Bwefar in de cel. De Haagse politie had bij het fouilleren zijn smartphone over het hoofd gezien.

De 25-jarige Iskandar Bwefar werd zaterdag tijdens de Nationale Veteranendag hardhandig opgepakt. Volgens de politie omdat hij de openbare orde zou hebben verstoord, volgens hemzelf omdat hij wapperde met de vlag van onafhankelijk Westelijk Nieuw-Guinea.

iskandar bwefar     

        Mijn vader heeft gevochten voor deze vlag. Ik doe niets verkeerds. Maar vrijwel direct daarna pakte een van de vrouwelijke agenten mijn vlag af, en drukte die als een prop in mijn mond

    Iskandar Bwefar

'Dinsdag las ik in de krant dat de Nieuw-Guinea-veteranen hun vlag niet mee mochten nemen in het defilé', zegt Bwefar, wiens vader vanuit Nieuw-Guinea voor de Nederlandse Inlichtingendienst werkte. 'Dat vond ik heel raar. Het is de vlag waarvoor ze gestreden hebben. Mijn vader was Papoea dus ik dacht meteen: ik ga er heen om de veteranen te steunen.' In de jaren zestig vochten Nederlandse militairen in Nieuw-Guinea samen met de Papoea's tegen Indonesië.

Sinds Westelijk Nieuw-Guinea in 1962 in Indonesische handen kwam, is de vlag, Morgenster genoemd, voor veel veteranen - zeker voor de twee- tot driehonderd Papoea's die aan Nederlandse kant vochten - een symbool geworden tegen de Indonesische overheersing. Voor Indonesië ligt dat anders. Zo klaagde de militair attaché van het land al eens publiekelijk over de aanwezigheid ervan op Veteranendagen. Daarom besloot de organisatie dit jaar enkel regimentsvlaggen toe te staan bij het defilé in Den Haag.

Rechten
Voor het publiek gold zaterdag geen verbod op het dragen van de Morgenster, wist Bwefar. 'Ik kende mijn rechten, dus op het moment dat de Nieuw-Guinea-veteranen langskwamen - ik stond op zo'n zeventig meter van de koning - heb ik die vlag uit mijn tas gepakt en omhooggehouden. Toch lag ik vijf seconden later op de grond.'

'Zes agenten in uniform en drie in burger', zegt hij. 'Ik zei meteen: wat doen jullie? Mijn vader heeft gevochten voor deze vlag. Ik doe niets verkeerds. Maar vrijwel direct daarna pakte een van de vrouwelijke agenten mijn vlag af, en drukte die als een prop in mijn mond. Toen ik haar ook over pepperspray hoorde praten, besloot ik mee te werken en werd ik in een busje gezet.'

'Verstoring van de openbare orde', laat een woordvoerder van de politie weten. 'Het heeft niets met de vlag te maken. Bwefar maakte aanstalten om over een hek te klimmen.' 'Complete onzin', zegt Bwefar daarover. Hij is van plan aangifte te doen.

De secretaris van de Vereniging Nederlands Nieuw-Guinea Militairen (VVNGM) Cor Drost vindt het optreden van de Haagse politie 'ongepast'.

Kamervragen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet inhoudelijk reageren op de zaak omdat Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vandaag vragen stelt over het onderwerp. 'Het lijkt erop dat dit de vierde keer is in korte tijd dat de politie de openbare orde aangrijpt om demonstranten op te pakken', zegt ze.

In november 2011 werd dichter Quinsy Gario opgepakt bij de intocht van Sinterklaas. Hij droeg een T-shirt met de tekst: 'Zwarte Piet is racisme'. Studente Joanna van der Hoek overkwam tot twee maal toe hetzelfde. Eerst vanwege een bord met daarop de tekst: 'Weg met de monarchie, het is 2013'. Een jaar later, tijdens de abdicatie van Beatrix, werd ze uit het centrum van Amsterdam verwijderd vanwege de tekst 'Ik ben geen onderdaan'.