Indonesië ontvangt Papoealeider Jouwe PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Het Parool   
vrijdag 20 maart 2009 01:00

Van onze correspondent

JAKARTA - Nicolaas Jouwe, de in Nederland wonende leider van de Papoea-onafhankelijkheidsstrijd, keert morgen voor het eerst sinds 1962 terug naar zijn geboortegrond.
 
Hij kan dit doen op uitnodiging van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Het is een gebaar van verzoening aan de door armoede en geweld geplaagde Papoea's. Het bezoek van hun leider 'Klaas' Jouwe, die in 1962 uitweek naar Nederland, betekent een kentering in de Indonesische houding inzake het westelijk deel van Nieuw-Guinea, het huidige Papoea.
Nicolaas Jouwe in Jakarta: "Ik ben gecharmeerd van deze president. Ik verwacht veel van hem."
 
Na de Tweede Wereldoorlog was Jouwe zelf de beoogde president van een vrij Papoea. Maar deze vrijheid bleek een illusie, toen Nederland het westelijke deel van Nieuw-Guinea aan Indonesië overdroeg. Sindsdien proberen Indonesische militairen het separatisme in Papoea hardhandig uit te roeien. Het leger voert al jarenlang een bloedige strijd met de separatistiche Organisatie voor Vrij Papoea.
 
Nicolaas Jouwe ontvluchtte begin jaren zestig met zo'n duizend Papoea's zijn eiland uit angst voor het geweld van het Indonesische leger, en vestigde zich in Delft.
 
President Yudhoyono wil Jouwe, stamhoofd van de Papoeaanse Youweclan, de komende dagen persoonlijk ontmoeten om oplossingen te vinden voor de problemen van de bevolking van West-Papoea.
 
Jouwe: "Ik ben en blijf voorstander van onafhankelijkheid voor Papoea's. Maar ik ben wel bereid om in het licht van de grote problemen van de bevolking, bij te dragen aan een open dialoog."