Nog geen paspoort voor aangehouden journalisten PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door ANP   
donderdag 26 maart 2009 06:38

JAYAPURA - Drie van de vier Nederlandse journalisten die dinsdag werden aangehouden in de Indonesische provincie Papoea hebben nog steeds hun paspoorten niet terug en kunnen dus niet reizen.

Dat zei de echtgenoot van een van hen, IKON-journaliste Babette Niemel, woensdag.

Haar echtgenoot Roel van Broekhoven begint zich ''een beetje zorgen te maken''.

De vier werden aangehouden toen ze verslag deden van een demonstratie voor een vrij Papoea.

Uiteindelijk kreeg NRC-correspondent Elske Schouten haar paspoort wel terug en voor haar is daarom het avontuurlijke hoofdstuk afgesloten. De resterende drie Nederlanders zitten in hun hotel, moeten zich geregeld melden bij de immigratiedienst en worden omringd door veiligheidsmensen.

Papoea

De drie hadden toestemming om het werk van een Nederlandse actievoerder te filmen. Deze man, Nicolaas Jouwe, beijvert zich al tijden voor een vrij Papoea.

Toen Jouwe twee dagen geleden vertrok, bleven de Nederlanders achter omdat hun vlucht later vertrok. Toen ze stuitten op de demonstratie besloten ze ook daarvan verslag te doen, maar dat was tegen het zere been van de visumverleners.

Inmiddels zijn de autoriteiten de hele zaak aan het uitpluizen en daarom krijgen de Nederlanders hun paspoort nog niet terug. ''Er zit nog geen schot in de zaak en dat is erg vervelend, want het gaat eigenlijk maar om iets heel onbenulligs'', aldus Van Broekhoven.