Yudhoyono praat met Delftse voorman Papoea's PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Reformatorisch Dagblad   
donderdag 26 maart 2009 01:00

JAKARTA (ANP) – President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië heeft donderdag een gesprek gevoerd met Nicolaas Jouwe, de medeoprichter van de Beweging voor een Vrij Papoea (OPM). De ontmoeting verliep „in een vriendelijke en respectvolle sfeer" en had plaats in de residentie van de president nabij de stad Bogor op het eiland Java.

Dat meldde Jouwes zoon Nico donderdagavond. Het is de eerste keer dat Jouwe senior terugkeert naar zijn geboorteland, sinds de overdracht van Nederlands Nieuw Guinea aan Indonesië in 1963. Jouwe (85) woont al vier decennia in ballingschap in Delft.

Hij reisde zondag naar Indonesië, op uitnodiging van de regering van dat Aziatische land. Jouwe bracht eerder deze week een bezoek aan Papoea en ging daarna naar Java voor het onderhoud met Yudhoyono. De Papoea–voorman gaf daarin aan dat hij hoopt dat de president van Indonesië oplossingen vindt voor de problemen van het verpauperde buitengewest. Ook vroeg hij om vrijlating van een aantal politieke gevangenen. Die zijn aangehouden omdat ze de verboden Morgenster–vlag hadden uitgehangen. De vlag werd in 1961 ontworpen door Jouwe en is het symbool van de vrijheidsstrijd van de Papoea’s.