Indonesië zet IKON-journaliste het land uit PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door nu.nl   
vrijdag 27 maart 2009 23:09

JAKARTA - Indonesië zet IKON-journaliste Babette Niemel het land uit. Ze moet binnen 24 uur het land verlaten en mag er een jaar lang niet terugkeren.

Ze filmde afgelopen dinsdag in de Indonesische provincie Papoea een onafhankelijkheidsdemonstratie en werd aangehouden met haar cameraman en geluidsman die op Bali wonen.

Roel van Broekhoven, de partner van Niemel, verwacht dat ze zaterdagavond plaatselijke tijd in een vliegtuig naar Amsterdam stapt.


Paspoorten

Niemel vloog vrijdag met haar cameraploeg van Papoea naar Jakarta. Hier kregen ze ook hun paspoorten terug die ze dinsdag na hun aanhouding hadden moeten inleveren.

De afgelopen week hebben ze voornamelijk doorgebracht in hun hotel en op het bureau van de immigratiedienst, omringd door veiligheidsmensen.

Dinsdag werden ze aangehouden, samen met correspondent Elske Schouten van NRC Handelsblad. Schouten werd dinsdagavond na verhoor vrijgelaten.

 

Documentaire

Niemel is freelance journalist en maakte op Papoea een documentaire over de Nederlandse actievoerder Nicolaas Jouwe (85).

Hij bezocht afgelopen week voor het eerst in 47 jaar zijn vaderland, Jouwe reist zondag terug in Nederland.

Zondagavond is hij te gast in het NOS-programma Met het Oog op Morgen op Radio 1 (23.00 uur) om te praten over zijn niet aflatende strijdlust om een onafhankelijk Papoea te realiseren