Nicolaas Jouwe (85) keert terug naar Indonesië PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Radio Nederland Wereldomroep   
zondag 10 mei 2009 01:00

Hilversum, Jakarta - De pleitbezorger voor de onafhankelijkheid van West-Papua, de 85-jarige Nicolaas Jouwe, keert terug naar voormalig Nieuw-Guinea.

Jouwe zegt terug te gaan om de inwoners van Papua te overtuigen dat het beter is met Indonesië samen te werken voor de opbouw van het land. Regelmatig komt het in de meest oostelijke Indonesische provincie nog tot anti-overheidsbetogingen.

De voormalige Nederlandse kolonie is in de jaren zestig ingelijfd door Indonesië. Nicolaas Jouwe en veel andere inwoners weken in ballingschap uit naar Nederland. Jouwe werd jarenlang gezien als de eerste leider van een onafhankelijke staat, maar ziet daar nu van af, zo verklaarde hij in een vraaggesprek voor de Nederlandse radio.

Hij bracht onlangs voor het eerst sinds veertig jaar een bezoek aan zijn geboortegrond.

Jouwe zei dat Papua zowel geografisch als politiek op Indonesië is aangewezen. Hij zegt geen politieke ambities meer te hebben. 'Het enige wat ik nog tot mijn taak reken', zo zei hij, 'is dat de inwoners niet voor een verloren zaak blijven vechten, maar proberen de rijkdommen van het land te delen en samen te werken'.