Aan
Vaste Kamercommissie
Buitenlandse Zaken
Den Haag, 1 december 2015

VRIJHEID IS NIET VRIJ

Vandaag herdenken de Papua's het feit dat op 1 december 1961 hun nationale symbolen, de Morgenster-vlag, het volkslied "Hai Tanahku Papua" en het nationale wapen officieel door het Nederlandse gouvernement werden erkend. Door velen gezien als de geboorte van West Papua.
Nederland beloofde vrijheid, maar 54 jaar na dato is West Papua nog altijd niet vrij. Het feit is dat de Papua's een minderheid zijn geworden en leven als vluchtelingen in eigen land. President Joko Widodo beloofde meer transparantie en toegang tot West Papua, maar het leger (TNI), de politie (Polri), Inlichtingendienst (BIN/BAIS/BAKIN) en pro-Indonesische milities maken nog steeds de dienst uit. West Papua is nog altijd een NO GO zone voor buitenlandse journalisten en mensenrechten organisaties.
Wij roepen leden van de Vaste Kamercommissie op;
...op korte termijn een bezoek te brengen aan West Papua om de transparantie en toegankelijkheid en mensenrechten situatie te toetsen;
...op lange termijn een referendum voor afscheiding van Indonesië in West Papua mogelijk te maken en/ of te ondersteunen.


Namens Free West Papua Campaign Nederland,
Oridek Ap
Coördinator Free West Papua Campaign Nederland

-

Download de petitie als pdf