Uit "Zelfbeschikking" nr. 2 december 2015. Bericht namens Pro Papua

"De minister (van Indonesië) heeft mij geïnformeerd over zijn inspanningen om vrede, veiligheid, democratie en mensenrechten te bevorderen .'

Dit schreef onze toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op 21-3-2013 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer naar aanleiding van zijn bezoek aan zijn Indonesische collega.
Maar de praktijk is weerbarstig. Dat blijkt uit een aantal ernstige mensenrechtenschendingen in Papua in de afgelopen jaren. In 2015 konden opnieuw een zestiental gevallen van intimidaties, martelingen en moorden door leger en politie op de zwarte lijst worden bijgeschreven. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, was de arrestatie van de Franciscaner en Augustijner broeders op 8 oktober jl. op het kerkplein voor de Rooms Katholieke "Goede Herder-kerk" in Abepura. Ze werden hardhandig gearresteerd en in een vrachtauto afgevoerd naar het plaatselijke pOlitiebureau. De geestelijken vroegen aandacht voor het uitblijven van een onderzoek naar de moord op vier scholieren/studenten op 8-12-2014 in Paniai.

Het was voor ons (St. Pro Papua) reden om in een brief te aan de huidige minister van buitenlandse zaken Bert Koenders nogmaals onze zorgen uit te spreken over de gebeurtenissen in Papua en over het uitblijven van het Indonesische onderzoek naar de Paniai-zaak, waarover Nederlandse parlementsleden Kamervragen hadden gesteld. Het antwoord van minister Koenders op de vraag "Bent u bereid opheldering te vragen bij uw Indonesische collega over dit zeer bloederige optreden van politie en militairen?" was kort en krachtig" Ja." Overigens stuurde de Australia West Papua Association (AWPA) een soortgelijke brief naar de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop.

_

Als je geinteresseerd bent in Papua en in de Molukken en alles wat daar speelt op het gebied van politiek en mensenrechten, dan is het een heel goed idee om je te abonneren op het blad "Zelfbeschikking".

Dus begin het jaar met een goede daad en meldt je aan en steun daarmeehet vrijheidsstreven van onderdrukte etnische minderheden!

_

Zelfbeschikking verschijnt 3 á 4 keer per jaar.
Zelfbeschikking is een uitgave van de Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's (ZMP), voorheen Door De Eeuwen Trouw (DOET).
Adres:
Postbus 6100
9702 He Groningen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.