Door Aad Kamsteeg in "Zelfbeschikking" nr.2. december2015

Er voltrekt zich een verschrikkelijke ramp in Papua. Wil de oorspronkelijke bevolking van het land toekomst hebben dan moet aan de bestrijding van hiv/aids de hoogst mogelijke voorrang worden gegeven. Het besmettingspercentage bij de Papoea's is vijftien keer hoger dan bij de Indonesische bevolking als geheel. De Rundbrief 4/2014 van het West Papua Netzwerk bevat er een schokkend artikel over.
Zijn de Papoea's moreel dan zoveel zwakker dan anderen of nodigt hun cultuur uit tot gevaarlijke seksuele relaties? Twee keer nee. De epidemie heeft haar wortels in geestelijke en sociale ontworteling. Als gevolg van massale immigratie, snelle ontwikkeling van de geldeconomie, ontbossing, politieke onderdrukking en Indonesische minachting van gewoonten en gebruiken van de Papoea's breken traditionele gedragspatronen stuk. De trek naar steden brengt werkloosheid, straat jongeren en bordelen voort.

Niet dat de Indonesische overheid niets doet. De regering biedt gratis hiv-testen aan en medicijnen zijn gratis. Maar in de nietstedelijke gebieden is de gezondheidszorg slecht ontwikkeld, terwijl de manier van voorlichten op geen enkele manier aansluit bij de cultuur van de Papoea's. De met hiv besmette Papoea's komen bovendien vaak pas bij de arts als zij tuberculose, longontsteking en dergelijke krijgen en het in feite al te laat is.
Typerend voor de volstrekt bedorven verhouding met Indonesië is dat Papoea's zelfs hun artsen niet meer vertrouwen. Er zijn regio's waar de besmetting 80 procent is. De Papoea's zijn overwegend christelijk , reden waarom juist de kerken geweldige mogelijkheden hebben in het vacuüm te springen in een poging dit volk van de ondergang te redden .

_

Als je geinteresseerd bent in Papua en in de Molukken en alles wat daar speelt op het gebied van politiek en mensenrechten, dan is het een heel goed idee om je te abonneren op het blad "Zelfbeschikking".

Dus begin het jaar met een goede daad en meldt je aan en steun daarmeehet vrijheidsstreven van onderdrukte etnische minderheden!

_

Zelfbeschikking verschijnt 3 á 4 keer per jaar.
Zelfbeschikking is een uitgave van de Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's (ZMP), voorheen Door De Eeuwen Trouw (DOET).
Adres:
Postbus 6100
9702 He Groningen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.