Steun in de Pacific PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag 19 december 2015 16:10

Door Aad Kamsteeg in "Zelfbeschikking" nr.2 december 2015

Terwijl van een direct betrokken staat als Nederland kennelijk weinig kan worden verwacht ten behoeve van internationaal vastgelegde rechten van de Papoea's lijkt de steun in Melanesië toe te nemen.
Zo is er de Melanesian Spearhead Group (MSG) actief, economisch bedoeld, maar toenemend ook politiek betrokken.
Recent werd Indonesië toegelaten als geassocieerd lid, waarbij de vijf gouverneurs van Papua de Republiek - uiteraard aangestuurd vanuit Jakarta - zullen vertegenwoordigen. Tegelijk werd de United Liberal Movement for West-Papua (ULMWP) geaccepteerd als waarnemer. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van Papoea's in ballingschap, met Octo Mote als secretaris-generaal en Benny Wenda als woordvoerder. Een compromis, maar toch ...
In het gebied functioneert ook het Pacific Island Forum, met zestien staten gericht op economisch en sociaal welzijn. Australië, Nieuw-Zeeland, Papua Nieuw-Guinea en Fiji zijn belangrijke leden. In dit forum hebben vooral de Solomon eilanden en Tonga zich recent ingezet om in Papua onafhankelijk onderzoek te doen naar door Indonesië fervent ontkende schendingen van mensenrechten. Tijdens de laatste plenaire vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stelden de premiers van Tonga en de Solomon Eilanden herhaalde berichten over wandaden in Papua aan de orde.
Premier Sogavare van de Solomon Eilanden maakte een sterk punt door te wijzen op wat hij "de grondoorzaak van deze schendingen" noemde: het niet realiseren van de 'Verklaring omtrent het verlenen van onafhankelijkheid aan gekoloniseerde landen en volken' uit 1960. Met andere woorden: de Daad van Vrije Keuze uit 1969 was een farce.

_

Als je geinteresseerd bent in Papua en in de Molukken en alles wat daar speelt op het gebied van politiek en mensenrechten, dan is het een heel goed idee om je te abonneren op het blad "Zelfbeschikking".

Dus begin het jaar met een goede daad en meldt je aan en steun daarmeehet vrijheidsstreven van onderdrukte etnische minderheden!

_

Zelfbeschikking verschijnt 3 á 4 keer per jaar.
Zelfbeschikking is een uitgave van de Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's (ZMP), voorheen Door De Eeuwen Trouw (DOET).
Adres:
Postbus 6100
9702 He Groningen
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.