Papoea’s door Indonesië in de marge gedrukt PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 08 februari 2016 16:45

Papoea’s lijden onder het geweld van de Indonesische veiligheidsdienst en politie.Daar werd zaterdag bij stil gestaan tijdens de jaarlijkse Papua Solidariteitsdag.

_

Nederlands Dagblad door Aad Kamsteeg - 8 februari 2016

https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/papoea-s-door-indonesie-in-de-marge-gedrukt.1326845.lynkx

‘Mensen vragen mij weleens: Is het werkelijk allemaal zo slecht gesteld met de mensenrechten in Papua? Is er dan niets positiefs te melden? En helaas, dan kan ik niet anders antwoorden dan: Ja, het is inderdaad zwart en ellendig.’

Norman Voss, medewerker van het Duitse West Papua Netzwerk en de International Coalition for Papua, kwam zaterdag niet met goed nieuws naar de jaarlijkse Papua Solidariteitsdag in Amersfoort. Maar hij voegde daar wel wat aan toe: ‘Negeer die ellende niet. Help mee druk op Jakarta uit te oefenen. Indonesië staat internationaal niet graag in een kwaad daglicht. Pressie heeft eraan meegeholpen dat Filep Karma en enkele andere politieke gevangenen recent werden vrijgelaten.’

De door zo’n honderd belangstellenden bezochte bijeenkomst, die geleid werd door Betty Ireeuw-Kaisiëpo, begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van de veelal jonge Papoea’s die het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden van geweld van de Indonesische veiligheidsdienst en politie. Voss verklaarde later dat het Indonesische geweld tijdens vreedzame betogingen van Papoea’s de afgelopen twee jaar dramatisch is toegenomen. En dat terwijl verreweg de meeste demonstranten niet of nauwelijks politiek actief zijn. Maar alleen al de roep om een eerlijk referendum maakt dat de veiligheidsdiensten de beschuldiging uiten van ondermijning van de eenheidsstaat: hoogverraad!

Ook de uit Papua overgekomen predikant Abraham Ungirwalu van de Indonesisch Christelijke Kerk GKI in de regio Wamena zei dat er sinds het bijna anderhalf jaar geleden aan de macht komen van president Widodo bitter weinig ten goede is veranderd. Desgevraagd zei hij dat zodra je de autoriteiten bekritiseert, bijvoorbeeld over corruptie, je het stempel OPM’er opgedrukt krijgt, de Papuase verzetsorganisatie. ‘Jullie dominees van de GKI zijn allemaal hetzelfde, hoor je dan.’

De voorganger vertelde dat zijn kerk actief is met sociale hulpverlening. In Papua en elders in Indonesië ook onder moslims, mede om de relatie met de in Papua oprukkende islam goed te houden.

_

diplomatieke uitvalbasis

_

’s Middags konden de bezoekers terecht in verschillende workshops. Een daarvan werd geleid door Léonie Tanggahma, actief in het vorig jaar tot stand gekomen samenwerkingsverband van Papuagroepen United Liberal Movement for West Papua (ULMWP).

Via het ULMWP wordt naar internationale steun gezocht, maar om te beginnen vooral in het gebied van de Stille Oceaan. Het staatje Vanuatu heeft de naar onafhankelijkheid strevende Papoea’s daar een diplomatieke uitvalbasis verschaft. Maar dat de tijd dringt bleek nog eens uit de door Norman Voss aangedragen bevolkingsstatistieken. Bij gelijkblijvende ontwikkeling zal tegen 2020 nog maar 20 tot 30 procent van de bevolking Papoea zijn. De inheemse bewoners worden onder meer door massale transmigratie van niet-Papoea’s in de marge gedrukt.