trouw 23-04-2016

Trouw – door MELANIE ZIERSE – 23 April 2016
reportage | Papoea's en Molukkers betogen samen tegen bezoek Indonesische president

DEN HAAG- Al dansend paradeert een groepje actievoerders van de Free West Papua Campaign over het Plein in Den Haag. De veren van hun versierde hoofdtooien deinen mee op het ritme van de houten trommels. Rieten rokjes zwaaien in het rond.

De vijftig aanwezige demonstranten grijpen het bezoek van de Indonesische president Joko Widodo aan om de situatie in West-Papoea onder de aandacht te brengen. Sinds 1961 strijdt de inheemse bevolking van de voormalige Nederlandse kolonie voor het recht hun eigen land te besturen.

Op dit moment heeft de Indonesische regering controle over het gebied. Volgens de actievoerders zijn daar in die halve eeuw vele duizenden burgers gedood, verkracht, gemarteld en gevangen gezet vanwege de strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Er is geen persvrijheid en hulporganisaties krijgen nauwelijks toegang tot het land.

"De geschiedenis van West-Papoea is uit de geschiedenisboeken gewist!", roept Raki Ap in de microfoon. Hij spreekt niet alleen Papoea's toe, maar ook Molukkers. De twee groepen hebben de handen ineengeslagen in hun protest tegen president Widodo.

"Wij staan schouder aan schouder", zegt Ap. "Ons wordt hetzelfde onrecht aangedaan. Wij maken samen een statement tegen de schending van de mensenrechten door de Indonesische regering."

Ap is een van de ongeveer honderd mensen in Nederland die zich inzetten voor de onafhankelijkheid van West-Papoea. Zijn vader is door Indonesische militairen vermoord, omdat hij met muziek het nationalisme onder de Papoea's aanwakkerde. "Widodo leek eerst zo vernieuwend, maar het tegendeel is waar. Het geweld is alleen maar toegenomen sinds hij president is geworden."

De actievoerders zijn voornamelijk tweede generatie Papoea's. Binsaumesri Kurni is als baby door haar ouders meegenomen naar Nederland. Zij moesten vluchten, omdat haar vader activist was. "President Widodo is een crimineel en een moordenaar. Hij ontneemt ons het recht op scholing en een goede baan. Hij maakt mensen af die tegen hem protesteren", aldus Kurni.

De activiste hoopt dat de Nederlandse regering de president hierop aanspreekt. "De regering moet nog steeds de belofte nakomen die koningin Juliana heeft gemaakt: een onafhankelijk West-Papoea."

Tijdens de demonstratie waren veel politie en ME aanwezig, Drie Molukse betogers werden aangehouden nadat ze het zwaar bewapende Scheveningse Kurhaus waren binnengekomen en een vlag van de Molukse regering in ballingschap uit een raam staken. Daar sprak Widodo met Nederlandse ondernemers.

Ingezonden brieven:

Beloften van Widodo

President Joko Widodo bezoekt Nederland. Mensenrechtenschendingen zijn in Indonesië aan de orde van de dag en terecht schrijft Wouter van Cleef over homohaat (Trouw, 21 april). Maar om daar een halve pagina aan te wijden en de doodstraf, kerksluitingen en vooral de problemen in Papua niet te benoemen, maakt de berichtgeving onvolledig. Informatie uit Papua behoeft niet alleen onze historie uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea te bevatten, noch de mededeling dat Jokowi een verfrissende leider is maar verandering moeizaam blijken. Ook de blokkades voor journalisten die Papua willen bezoeken zijn nog steeds niet opgeruimd, ondanks beloften van de Indonesische president.

Koen J. de Jager Nieuwegein