Koenders zegt zorg over lot van Papoea’s te delen PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 27 april 2016 15:23

https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/koenders-zegt-zorg-over-lot-van-papoea-s-te-delen.1619749.lynkx#.VyGySsnmss0.facebook

ND – 27 April 2016
Gerhard Wilts

Het lot van de Papoea’s komt regelmatig aan bod in de gesprekken met Indonesië. Of er sprake is van een ‘langzame genocide’ van Papoea’s, wil minister Koenders (Buitenlandse Zaken) nog niet zeggen.
Den Haag. Dat heeft de minister dinsdag laten weten in antwoord op Kamervragen die gesteld waren door ChristenUnie, SGP, PvdA, D66, VVD, CDA en SP.
In maart lekte een rapport uit van de Australische Catholic Justice and Peace Commission, waarover in deze krant is bericht. In dat rapport constateerden de onderzoekers Susan Connelly en Peter Arndt dat Indonesië een ‘slow motion genocide’ op Papoea’s uitvoert, onder meer door de islamisering van de Indonesische provincie West-Papua. Minister Koenders wil eerst de publicatie van het volledige rapport afwachten, alvorens inhoudelijk te reageren op de conclusies.
Wel geeft hij aan dat de situatie in de provincies Papua en West-Papua ‘zorgpunten’ kent, waaronder gebruik van geweld tegen burgers, beperking van de persvrijheid en intimidatie van journalisten en mensenrechtenactivisten.Tegelijk heeft de regering van president Joko Widodo volgens Koenders ‘bemoedigende stappen gezet’, door gratie te verlenen aan politieke gevangen in Papua, onder wie de bekende activist Filip Karma.
Koenders zal tijdens zijn bezoek aan Jakarta deze week de schendingen van mensenrechten opnieuw aan de orde stellen. Wel voegt hij eraan toe dat de Nederlandse regering de territoriale integriteit van Indonesië volledig respecteert. Al meer dan tien jaar kent Papua een speciale autonomiestatus, stelt de minister; en al gaat de uitvoering ‘niet geheel zonder problemen’, toch ziet president Widodo in dat verdere ontwikkeling van de provincies belangrijk is.‘Het lot van de Papoea’s gaat het kabinet zeker ter harte en de situatie in Papua is dan ook onderdeel van de structurele dialoog tussen Nederland en Indonesië’, aldus minister Koenders.