Indonesië in conflict met koperdelver PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 24 februari 2017 14:21
GRASBERG-MIJN | De Amerikaanse mijnbouwer Freeport en de Indonesische overheid slaan in Papoea met de koppen tegen elkaar. De arbeiders zijn naar huis gestuurd.
Trouw – door HANS NAUTA – 24 Febr. 2017

Indonesië wil meer verdienen aan zijn ondergrondse rijkdom en is daardoor in conflict geraakt met de grootste beursgenoteerde koperproducent ter wereld, Freeport-McMoRan. Deze Amerikaanse mijnbouwer mag geen koperconcentraat exporteren zolang hij zijn oude contract niet opgeeft.
De overheid wil dat contract uit 1991 inwisselen voor een meer flexibele mijnlicentie. Freeport uit Arizona dreigt de zaak voor te leggen aan een internationaal tribunaal als het conflict niet binnen 120 dagen wordt opgelost. President Joko Widodo zei gisteren dat hij een 'win-winoplossing' wil. "Maar als ze moeilijk doen, onderneem ik actie."
Vorige week vrijdag bood de overheid Freeport een nieuwe exportvergunning aan. Slechts voor een jaar en met twee voorwaarden: Freeport moet een nieuwe kopersmelterij bouwen in Indonesië en zijn aandeel in de Grasberg-mijn binnen tien jaar terugbrengen tot 49 procent. Nu bezit Freeport ruim 90 procent van de mijn, de rest is van de overheid.
______________________________________________________
Een grootaandeelhouder van Freeport is Carl Icahn, een adviseur van president Trump
______________________________________________________
De Grasberg-mijn in de provincie Papoea is de grootste goudmijn ter wereld en een van de grootste kopermijnen, goed voor een derde van Freeports productie.
Onder de nieuwe overeenkomst moet Freeport meer belasting betalen, maar topman Richard Adkerson vindt het vooral onacceptabel dat de rechtspositie van de mijnbouwer verzwakt wordt. Dat vergroot het risico van de enorme investeringen.
Freeport heeft sinds begin jaren negentig 12 miljard dollar in de mijn gestoken, zegt het, en werkt nu aan een ondergrondse mijn van 15 miljard voor als de bovengrondse uitgeput raakt. De mijnbouwer meldt dat de overheid 60 procent van de opbrengsten heeft ontvangen. De bevolking van Papoea ziet daar weinig van terug. Wel hebben ze te maken met milieuschade.
Zolang Freeport de nieuwe voorwaarden niet accepteert, mag het geen koperconcentraat exporteren, een verbod dat sinds 12 januari geldt. Freeport heeft bij gebrek aan opslagcapaciteit de productie gestaakt en stuurt arbeiders naar huis. De koperdelver heeft in Indonesië 32.000 werknemers. Zowel de overheid als Freeport beroept zich op dezelfde mijnwet uit 2009.
Het conflict in Indonesië, dat ook rijk is aan nikkel en tin, komt in een periode waarin vrijhandel onder vuur ligt. Voor mijnbouwers is een soepele handelsstroom van groot belang. Volgens Adkerson houdt Washington de situatie in de gaten. Een van de grootaandeelhouders van Freeport is miljardair Carl Icahn, adviseur van president Trump. Freeport heeft de opbrengst van Indonesië nodig om in de VS te kunnen investeren. Vorig jaar heeft het de nodige mijnen van de hand gedaan om de schuldenlast te verkleinen, waardoor het belang van Grasberg verder is gegroeid. De mijnbouwer zegt een compromis te zoeken en de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla waarschuwde gisteren dat een aanhoudend conflict slecht is voor het investeringsklimaat.
Bij een mogelijke arbitragezaak zal Indonesië zich gesterkt voelen door een recente overwinning in een andere zaak. Drie maanden terug won het de slepende procedure voor het International Center for Settlement of Investment Disputes tegen Churchill Mining. Deze steenkolenproducent eiste in 2012 bijna 2 miljard dollar schadevergoeding, nadat in Oost-Kalimantan vergunningen waren ingetrokken wegens fraude. De Britse mijnbouwer kreeg ongelijk en moest bijna 10 miljoen dollar proceskosten betalen.
 
 
 https://www.trouw.nl/home/indonesi-euml-in-conflict-met-koperdelver~a047a998/