Onrust onder Papoea’s door conflict over mijn PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 01 maart 2017 07:28

Nederlands Dagblad - Gerhard Wilts nd.nl – 1 maart 2017

https://www.nd.nl/nieuws/economie/onrust-onder-papoea-s-door-conflict-over-mijn.2518722.lynkx

Duizenden Papoea’s dreigen in opstand te komen, als er niet snel een oplossing komt voor het stilleggen van de kopermijn in Freeport, in de Indonesische provincie West-Papua. De prijs voor koper schiet omhoog.

Freeport

De Amerikaanse mijngigant Freeport-McMoRan ruziet met de Indonesische regering over nieuwe regelgeving. Indonesië wil meer profijt hebben van de natuurlijke rijkdommen van het land. De Amerikaanse mijnonderneming weigert echter het dertigjarige contract over de Grasbergmijn bij Freeport open te breken. Jakarta heeft gedreigd de export van koper te verbieden, waarop McMoRan de productie abrupt heeft stilgelegd.

Sinds 10 februari wordt er niet meer gewerkt in de Grasbergmijn. De mijn biedt werk aan 32.000 arbeiders en is daarmee de grootste werkgever in Freeport. Na twee weken worden de gevolgen steeds duidelijker zichtbaar: 10 procent van de buitenlandse werknemers is ontslagen en onder de inheemse werknemers groeit de spanning. De mijnonderneming waarschuwt Jakarta met schadeclaims te zullen komen.

‘De regering lijkt niet de sociale gevolgen van de stillegging van de mijn te begrijpen’, schrijft Radar Timika, een krant in Freeport. De mijngigant houdt twee ziekenhuizen draaiende, verstrekt honderden studiebeurzen en verschaft tienduizenden Papoea’s werk en inkomen. ‘De mensen zijn buitengewoon bezorgd.’ Die vrees wordt gedeeld door Papua-parlementariër John Gobai: ‘Veel inwoners raken ziek van de stress.’

West-Papua is vanouds een politiek onrustige provincie. De oorspronkelijke bewoners, de Papoea’s, voelen zich achtergesteld en bedreigd door de komst van voornamelijk Javanen naar hun leefgebied. Hun streven naar zelfbestuur en onafhankelijkheid wordt door het Indonesische leger met harde hand de kop ingedrukt.

mensenrechten

Een economische neergang kan leiden tot een uitbarsting van geweld en frustratie, waarschuwen waarnemers. ‘Werknemers zullen de straat opgaan omdat ze bang zijn hun banen te verliezen’, voorspelt Gobai tegenover de nieuwssite VoaNews. ‘Ironisch genoeg zal de overheid, zoals gebruikelijk, demonstranten straffen door hen te ontslaan. Met deze affaire worden mensenrechten geschonden.’

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vreest dat de situatie snel uit de hand kan lopen. ‘De kans is groot dat er geweld uitbreekt. De regio Timika staat bekend als “het wilde oosten” van West-Papua. Er zitten meer dan 3500 politieagenten langs de 150 kilometer lange mijnroute, met daarnaast Papoea-strijders en honderden deserteurs die allen willen profiteren van de rijkdom aan goud en koper. Bijna dagelijks zijn er schietpartijen langs de route. Je durft er niet aan te denken als Freeport doorgaat met het ontslaan van alle 30.000 mijnwerkers hier’, zegt HRW-woordvoerder Andreas Harsono.

Mijndirecteur Richard Adkerson liet persbureau Reuters weten dat zijn onderneming niet van plan is uit Indonesië te vertrekken. Door de snel stijgende koperprijs kan de mijngigant economische tegenslag goed opvangen.

https://www.nd.nl/nieuws/economie/onrust-onder-papoea-s-door-conflict-over-mijn.2518722.lynkx