https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/roep-om-onderzoek-schietpartij-in-papua.2756929.lynkx

Nederlands Dagblad – door Tilly Dodds – 5 augustus 2017

_

Hongkong – Jakarta. De Asia Human Rights Commission eist een diepgaand en transparant onderzoek naar een schietpartij in de Indonesische provincie Papua. Daarbij zou de Indonesische paramilitaire politie een man hebben doodgeschoten en een aantal anderen hebben verwond.

De beschieting vond dinsdag plaats bij het dorp Oneibo, in de regio Deiyai, waar werknemers van een bouwbedrijf een brug bouwen over de rivier de Oneibo. Dorpsbewoners, die een in de rivier gevallen jonge Papoea van de verdrinkingsdood hadden gered, vroegen de auto van de bouwers te leen, om de man naar een ziekenhuis te brengen. Dat werd geweigerd. Toen uren later een van tien kilometer verderop gehaalde auto het ziekenhuis bereikte, was het te laat.

Boze dorpsbewoners, die geloofden dat het leven van de man gered had kunnen worden als hij meteen naar het ziekenhuis was vervoerd, trokken naar het kamp van de bouwers en richtten daar vernielingen aan. Het bouwbedrijf riep de veiligheidsdiensten te hulp. Volgens getuigen was de paramilitaire politie (Brimob) snel ter plaatse en stelde geen vragen, maar opende meteen het vuur op de dorpelingen. Daarbij werd een man gedood. Zeven anderen, onder wie twee kinderen, raakten gewond. Drie van de gewonden verkeren in levensgevaar.

Een mensenrechtenadvocaat die anoniem wil blijven sprak in The Guardian van een 'buitengerechtelijke moord'. Volgens haar werd er zonder waarschuwing vooraf meteen gericht geschoten. Een rooms-katholieke pater die in Papua werkt, Santon Petege, bevestigde dat tegenover de nieuwssite Tabloid Jubi.

De politie kwam met tegenstrijdige verklaringen. Volgens een daarvan zou er maar één dode zijn: de te water geraakte man. Persbureau AP las echter in een politieverslag dat een 28-jarige man was gestorven nadat hij getroffen was door verscheidene kogels. In nog een ander verslag zei een politiewoordvoerder dat er alleen geschoten was met rubberkogels.

Het parlement van de regio Deiyai heeft gevraagd om arrestatie van de bij de schietpartij betrokken agenten en om terugtrekking van de Brimob.

desinformatie

Dr. Eben Kirksey, van de Universiteit van New South Wales, zei tegen The Guardian dat incidenten in Papua vaak worden gevolgd door een 'desinformatiecampagne' van de overheid, dat onderzoeken maar zelden uitlopen op vervolging en dat, als dat wel gebeurt, er in de meeste gevallen slechts licht gestraft wordt.

Er komen geregeld berichten over politiegeweld tegen de inheemse bevolking van Papua, maar het controleren daarvan is lastig, omdat Indonesië de media, en vooral de buitenlandse, aan banden heeft gelegd. Dit ondanks de aankondiging uit 2015 van president Joko Widodo dat het de media vrijstaat daarheen te reizen.Â