mensenrechtenrapportage 2017 van de Nederlandse rijksoverheid PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 05 juni 2018 17:06
Wij hebben kennis genomen van de mensenrechtenrapportage 2017 * . Teleurstellend is dat, ondanks het bezoek van Rob Swartbol en Kees van Baar aan Papua in resp. april en mei 2017,niets is vermeld over de situatie in Papua en West Papua. Dit ondanks de telefonische mededeling op 9 augustus 2017, dat rapportage hierover zou volgen in de mensenrechtenrapportage over 2017.
Het is, wat Indonesië betreft, een summiere rapportage van ‘Sabang tot Merauke’.
De enige specifieke plaats die genoemd werd is Jakarta met Kees van Baar als keynote spreker op de Internationale Dag van de Persvrijheid. Waar het niet toegestaan werd om over persvrijheid in Papua te spreken omdat dit een ‘internal affair’ zou zijn.
Verwarrend is eveneens het ontbreken van het project van Mensen met een Missie die trainingen gaf aan politieofficieren gericht op betere bewustwording van de mensenrechtensituatie.
Dit kan verwarrend werken met het via het IOM gefinancierde ‘community programme’ , terwijl Mensen met een Missie dit deed via het programma Freedom of Religion or Belief, gericht op Sulawesi en Java.


Met hartelijke groet,
Stichting Pro Papua
Koen J. de Jager