Beste allemaal,
Naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de 1 decemberviering in Papua en Indonesië heb ik vandaag, namens Pro Papua en Hapin, een brief gestuurd naar de minister Buitenlandse Zaken. Drs. Stef A Blok.
De brief vinden jullie in de bijlage ter kennisname.
Vandaag stond er eveneens een bericht in het Nederlands Dagblad, waarvan jullie de tekst hieronder vinden.
Met hartelijke groet,
Koen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nederlands Dagblad – 4 december 2018

Tilly Dodds nd.nl/buitenland beeld anp / Mast Irham

Arrestaties in Indonesië bij mars van Papoea’s

Surabaya

De afgelopen dagen zijn in Indonesië honderden Papoea’s en anderen gearresteerd die deelnamen aan vreedzame betogingen voor onafhankelijkheid. De grootste betoging vond plaats in Surabaya, op Oost-Java. De politie kwam daar tussenbeide toen tegendemonstranten op het toneel verschenen.

De betoging in Surabaya was georganiseerd door de Papuan Students Alliance (AMP) ter gelegenheid van 1 december, de datum waarop 57 jaar geleden voor het eerst de Morgenstervlag wapperde. Die vlag, een symbool van de strijd tegen de Indonesische overheersing van Papua, is in Indonesië verboden.

Veel deelnemers aan de onafhankelijkheidsbetoging droegen hoofdbanden met de morgenstervlag en riepen leuzen als ‘Vrij Papua’. Onderweg naar het Grahadi-gebouw, waar de gouverneur van Oost-Java kantoor houdt, stuitten de betogers op een tegenbetoging van leden van onder meer de organisatie Pancasila Jongeren. Het kwam tot schermutselingen, waarop de politie en onafhankelijkheidsbetogers wegsleepte. Volgens de krant Jakarta Post raakten ten minste zeventien mensen gewond. Later op de dag viel de politie studentenwoningen binnen en arresteerde meer dan 230 studenten.

Behalve in Surabaya werd ook gedemonstreerd in andere delen van Indonesië, zoals in Kupang (provincie Oost-Nusa Tenggara), Ternate (Molukken), Manado (Noord-Sulawesi), Makassar (Zuid-Sulawesi) en Jayapura, Asmat en Waropen (Papua). Ook in enkele van deze plaatsen werden betogers gearresteerd. Volgens Veronica Koman, een mensenrechtenadvocaat die de Papoea’s vertegenwoordigt, werden in totaal 537 personen gearresteerd, meer dan bij eerdere 1-decembermanifestaties.

Woordvoerder Usman Hamid van Amnesty International Indonesië spreekt van willekeurige arrestaties die toegevoegd kunnen worden aan een lange lijst van onderdrukkende acties tegen Papoea’s. ‘Pesterijen, intimidaties en aanvallen door vijandige menigtes kwamen afgelopen jaar geregeld voor. Maar in plaats van de aanvallers te arresteren, zet de politie vreedzame demonstranten gevangen’, aldus Hamid.

De manifestatie van dit jaar was groter dan eerdere, zo bevestigt desgevraagd Fajdar Schouten-Korwa, juriste van de organisatie International Lawyers for West Papua. Zij wijst erop dat de studenten goed georganiseerd zijn en dat onder de Papoea’s de roep om uitoefening van het recht op zelfbeschikking toeneemt, doordat de onderdrukking zo voelbaar is.

beloftes

Doel van acties als die van zaterdag is het vragen van aandacht voor de situatie in West-Papua. ‘Vooralsnog heeft de Indonesische president Joko Widodo enkel beloftes gedaan, maar deze nog niet omgezet in daden. Buiten Indonesië wordt veelal meer aandacht besteed aan het in stand houden van de handelsbetrekkingen’, aldus de juriste.

Volgens haar is het de tactiek van de politie om bij zulke studentenbetogingen de studenten vast te houden op de campus. In de regel worden ze weer snel vrijgelaten.

Papua hoorde vroeger bij Nederland, maar Indonesië begon in 1961 een militaire operatie en annexeerde het gebied in 1963. In 1969 werd het officieel bij Indonesië gevoegd, na een stemming die algemeen als nep wordt gezien. De Papoea’s beschouwen 1 december 1961 als de dag waarop zij onafhankelijkheid hadden moeten krijgen.

letter min. of fa 4 dec. 2018

De brief downloadable als pdf