Indonesië maakt jacht op rebellen na ‘sadistische’ moord op bouwvakkers PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 04 december 2018 18:10

https://www.ad.nl/buitenland/indonesie-maakt-jacht-op-rebellen-na-sadistische-moord-op-bouwvakkers~a74df246/

AD Buitenlandredactie 04-12-18, 13:10

ad bouwvakkers1

Indonesische regeringstroepen maken jacht op een groep gewapende separatisten, die ervan wordt verdacht 31 bouwvakkers in het oosten van de Indonesische provincie Papoea te hebben vermoord.
De separatisten in het afgelegen berggebied waren zondag bezig met de viering van de onafhankelijkheid, tot een van de bouwvakkers een foto maakte van de ceremonie. De groep reageerde furieus en viel de bouwvakkers aan, zo verklaart een lokale priester.

De werklui werden vervolgens ‘op sadistische wijze afgeslacht’, aldus kolonel Muhammad Aidi. Volgens de militair liggen de lichamen van de bouwvakkers in de buurt van de brug waaraan werd gewerkt. Overheidstroepen zoeken naar de lichamen van omgebrachte mannen.

Inwoners van Papoea zien 1 december als de dag van onafhankelijkheid en afscheiding van Nederland. Over het hele eiland zijn tijdens herdenkingen dit weekeinde meer dan vijfhonderd Papoea's - onder wie 233 studenten - gearresteerd vanwege onlusten.

Alsnog afgeslacht

Acht van de werklieden wisten te ontkomen naar het huis van een lokale politicus. Zeven van hen werden een dag later alsnog omgebracht door een groep gewapende mannen. De achtste wist te ontsnappen. Van hem ontbreekt echter elk spoor, volgens politiewoordvoerder Suryadi Diaz.

,,Dit is de ergste aanval van de gewapende criminelen tot nu toe’’, zegt Diaz. Indonesië probeert de opstand de kop in te drukken door het gebied in ijltempo economisch te ontwikkelen. Door het bouwen van huizen probeert men Javanen en andere Indonesiërs zich te laten vestigen in Papoea.

Nederlandse kolonie

Papoea, een voormalige Nederlandse kolonie in het westelijke deel van Nieuw-Guinea, kwam in 1969 onder Indonesische vlag. De rebellie tegen de Indonesische zeggenschap over het armlastige gebied , dat tegenwoordig uit Papoea en West-Papoea bestaat, woedt al bijna 50 jaar.

De bouwvakkers worden door de doorgaans slecht bewapende onafhankelijkheidsstrijder echter als indringers gezien. Bij een aanval op een militaire post in het district kwam gisteren ook een soldaat om het leven, meldt Diaz. Een ander raakte gewond.