Watersnood zorgt voor dood en chaos in Papua PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 21 maart 2019 10:30

Watersnood zorgt voor dood en chaos in Papua

Nederlands Dagblad – 21 maart 2019
https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/watersnood-zorgt-voor-dood-en-chaos-in-papua.3318106.lynkx

Overstromingen en modderstromen hebben sinds zondag aan zeker 89 mensen het leven gekost in Papua. Zware regenval zorgt voor chaos in de noordelijke regio Sentani.

De vrees is groot dat het dodental nog verder oploopt, want ten minste zeventig mensen worden nog vermist, melden nieuwsmedia in Indonesië. Bijna zevenduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Zij worden opgevangen in tijdelijke kampen, scholen en overheidsgebouwen. De provinciale autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd voor een periode van twee weken. ‘De verwoestingen zijn gigantisch’, vertelt Wietse Tolsma van de christelijke organisatie Hapin, die hulp geeft aan Papoea’s in nood. Hij is op werkbezoek in het rampgebied, en is zich ‘rot geschrokken’ van de omvang van het drama. ‘De ramp voltrok zich ’s nachts, de duisternis maakte het extra traumatisch.’

De meeste slachtoffers zijn, aldus Tolsma, Bergpapoea’s die naar de kustgebieden zijn verhuisd. ‘Op de hellingen hebben ze vaak bomen gekapt om een huisje te bouwen en tuinen aan te leggen. De zware regens hadden vrij spel, het water en modderlawines zorgen voor een grote chaos.’ De Hapinmedewerker sprak dominee Dorman Wandikbo, die zondagnacht telefonisch contact had gehad met een slachtoffer dat in een boom was geklommen. ‘Die man zag opeens zijn vrouw en kinderen voorbij drijven. Hij sprong ze achterna, maar is jammerlijk verdronken. Nu de regens afnemen, raken de wegen verstopt door overlevenden die op zoek gaan naar vermisten.’

Kerken

Hapin is begonnen met kleinschalige noodhulp, en rekent op hulp van Nederlandse kerken die actief zijn met zending in de getroffen regio. Voedsel, dekens en huisvesting zijn dringend nodig, aldus Tolsma. ‘Veel slachtoffers krijgen tijdelijke opvang. De mensen die in overheidsgebouwen verblijven, moeten daar volgende week weer weg. De overheid schuift de verantwoordelijkheid voor hen door naar plaatselijke kerken.’ De meeste slachtoffers vielen in Jayapura, de hoofdstad van de provincie, waar zeker vijftig doden te betreuren zijn. Veel gewonden hebben botbreuken of hoofdwonden. Tal van huizen staan onder water, meldde de Indonesische rampenbestrijdingsdienst BNPB. Wegen zijn verdwenen onder een dikke laag modder en zeker twee bruggen zijn door het natuurgeweld weggeslagen. Het puin bemoeilijkt de zoektocht naar overlevenden.

De zware regens begonnen zaterdagavond en zorgden zondagochtend vroeg voor overstromingen en aardverschuivingen. Indonesië kampt vaker met watersnood tijdens het regenseizoen van oktober tot april. Begin dit jaar kwamen ruim zeventig mensen om bij overstromingen in Sulawesi. In maart raakten honderden inwoners van West-Java dakloos door zware regenbuien. In september vorig jaar kostte een aardbeving en de daaropvolgende tsunami ruim tweeduizend inwoners in Sulawesi het leven.

Onlusten

In het zuiden van de provincie Papua zijn bij gevechten tussen separatistische Papoea-rebellen en het Indonesische leger zeker vijftien doden gevallen. De onlusten zijn hard neergeslagen en zorgen voor een vluchtelingenstroom, vooral naar Wamena in het noorden. De autoriteiten doen weinig om de ontheemden op te vangen, omdat de rust zou zijn hersteld. Hapin wil ook in Wamena voor honderden vluchtelingen noodhulp opzetten, verklaarde woordvoerder Wietse Tolsma.