Duizenden Papoea's dakloos na watersnood PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 04 april 2019 07:19

Nederlands Dagblad – door Gerhard Wilts – 4-4-2019
https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/duizenden-papoea-s-dakloos-na-watersnood.3334159.lynkx

sentani 1

Nog duizenden Papoea’s zijn ontheemd na de overstromingen die afgelopen weken de Indonesische provincie Papua hebben getroffen. De watersnood heeft aan 112 mensen het leven gekost.

Circa honderd Papoea’s zijn zwaargewond geraakt door de overstromingen. Meer dan negentig mensen worden nog vermist. Leger en politie zijn nog steeds op zoek naar vermisten.

‘Bruggen, kerken en scholen zijn verwoest’, meldt woordvoerder Wietse Tolsma van hulporganisatie Hapin, die net is teruggekeerd uit het rampgebied. ‘De wijde omgeving van de kustplaats Sentani is veranderd in een kale vlakte met staketsels van ontwortelde bomen en restanten van huizen.’

sentani 2

zes opvanglocaties

De vloed heeft ruim 11.000 mensen dakloos gemaakt. Zij worden opgevangen in opvangcentra. ‘De duizenden ontheemden worden voortdurend gehergroepeerd, omdat scholen en overheidsgebouwen onvoldoende sanitair bieden of weer moeten worden gebruikt’, zegt Tolsma. Er zijn zes grote opvanglocaties, waaronder kerken en sporthallen in en rond de stad Sentani.

Plaatselijke hulporganisaties en duizenden vrijwilligers uit de regio zijn dagelijks in touw om de vluchtelingen te helpen aan voedsel.

De Indonesische president Jokowi, die het rampgebied maandag bezocht, zegde de getroffen vluchtelingen toe haast te maken met hun herhuisvesting.

De meeste slachtoffers zijn gevallen aan de voet of op de zuidelijke hellingen van het Cycloopgebergte. Het gaat voornamelijk om berg-Papoea’s die in de loop van de jaren uit het binnenland naar de kust zijn getrokken. Ze bouwden huizen in onbewoond gebied en kapten bomen om tuinen aan te leggen. Door de houtkap kreeg het water van zware regens vrij spel en ontstonden in het gebied overstromingen en landverschuivingen. De lokale autoriteiten zouden toestemming hebben gegeven voor de risicovolle houtkap.

sentani 3