Beste mensen,
Onderstaand de persberichten over Papua van vandaag ter informatie.
In de bijlage (zie hieronder) het laatste overzicht en conclusie over de gebeurtenissen bijgewerkt tot en met 4 sept. 2019.
Met hartelijke groet,
Koen J. de Jager
Stichting HAPIN
Postadres: Postbus 5038, 3502 JA Utrecht
Bezoekadres: Joseph Haydnlaan 2A, 3533 AE Utrecht
T 030-6041300
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.hapin.nl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
nu.nl -5 sept. 2019
Indonesië maakt deels einde aan internetblokkade Papoea en West-Papoea
https://www.nu.nl/buitenland/5988183/indonesie-maakt-deels-einde-aan-internetblokkade-papoea-en-west-papoea.html
Het Parool -5 sept. 2019
Indonesië heft internetblokkade Papoea op
https://www.parool.nl/wereld/indonesie-heft-internetblokkade-papoea-op~be521483/
Trouw Buitenland pag. 14 -5 sept. 2019
Advocaat hangt zes jaar cel boven hoofd
https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/732/articles/964824/14/6
De Indonesische politie heeft mensenrechtenadvocaat Veronica Koman ervan beschuldigd geweld in West-Papoea te hebben aangewakkerd.

Dat zou ze hebben gedaan door via Twitter informatie te verspreiden over de hardhandige arrestatie van 43 studenten afkomstig uit Papoea.

Na die massa-arrestatie in de Javaanse stad Surabaya braken protesten uit in verschillende steden in Java en in West-Papoea zelf, waarbij Indonesische veiligheidstroepen hard ingrepen. Als Koman schuldig wordt bevonden kan zij zes jaar cel krijgen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Begin September 2019

[1] op 1 Sept vinden incidenten plaats betreffende aanvallen van de ‘groep Nusantara” gericht op de Papua’s van de Bergen. In de vroege morgen (2 uur ‘s ochtends) een incident in Kamp Kei (Abepura) waarbij een asrama van Baliem-studenten het doelwit is; uiteindelijke balans 1 dode en een tiental gewonden. Belangrijk om te noteren dat de studenten de politie al enkele uren voor de aanval geïnformeerd hadden over de mogelijk op handen zijnde aanval, en de politie had toegezegd strategische posten in te nemen ter bescherming. Op het moment van de aanval was er geen politie te bekennen en na rapportering aan de politie duurde het nog een dik uur voordat ze op de plaats van onheil verschenen. Dit roept de nodige vragen op.

----------------------------------
[2] Tijdens een demo op 2 Sept zijn een 300 leden van de ‘groep Nusantara’ opgepakt en naar het hoofdkwartier van het leger gebracht, waar hen – alvorens ze weer mochten vertrekken - is duidelijk gemaakt dat ze moeten ophouden met demonstreren en moeten meewerken aan het opbouwen van etnische samenhorigheid in Papua.

----------------------------------
[3] ook wordt bekend dat de Panglima TNI en de Kapolri naar Papua komen (3 Sept) om daar hun kantoor op te zetten voor een week, of langer... Ook was er een Maklumat (Verordening) van de Politie in de maak waarin alle ruimte voor demonstratie met ingang van nu vrijwel hermetisch wordt afgesloten. De officiële tekst verscheen op 2 Sept., terwijl voor 3 Sept verschillende demonstraties (long march in Manokwari en Jayapura om te demonstreren tegen racisme) gepland zijn. Beelden op TV laten zien hoe in Manokwari (rond 14.00 uur) de ‘long march’ wordt tegengehouden door een indrukwekkende aanwezigheid van veiligheidsmensen in volle bepakking en bewapening.

----------------------------------
[4] opvallend is ook de speciale aandacht die de laatste dagen begint te domineren over de rol van “buitenlanders”. Vanuit Sorong zijn 4 Australiërs – toeristen - gedeporteerd omdat ze aanwezig waren bij een demonstratie in Sorong. In de pers (inclusief tv-media) wordt geweldige nadruk gelegd op verklaringen van Wiranto, Tito en stafchef van de president Jokowi betreffende zeer duidelijke aanwijzingen dat er buitenlandse elementen een rol hebben gespeeld bij de protesten in Papua. Er wordt verwezen naar Ngo’s (niet duidelijk welke) met hun netwerk in Papua.

----------------------------------
[5] Er wordt ook verwezen naar Benny Wenda, die in een interview liet weten dat hij inderdaad de Papua’s had gesuggereerd om niet deel te nemen aan 17 Augustus vieringen (nationale onafhankelijkheids- herdenking van Indonesia). Wenda laat echter ook weten dat hij niets te maken heeft met de protesten n.a.v. de racistische actie in Jawa; “daarop heeft Papua zelf zeer spontaan gereageerd”.

----------------------------------
[6] ten overvloede laat Wiranto in een interview door “Indonesia Lawyers Club” (uitgezonden door TV One 3 Sept) nog eens duidelijk weten dat een eigenlijk ‘klein voorval’ in Surabaya door buitenlandse elementen gebruikt wordt als een momentum om het verzet/separatisme in Papua extra leven in te blazen.

----------------------------------
[7] om de factor ‘buitenlandse inmenging’ helemaal op de voorgrond te schuiven wordt op 3 Sept bekend gemaakt dat er nu een officiële regeringsbeslissing is om Papua gesloten te houden voor buitenlanders; geen akses ‘for the time being’ tot alles weer normal en rustig is, zegt de verklarimg van Wiranto.

----------------------------------
[8] vernoemingswaardig is ook dat arrestaties niet alleen in de twee provincies in Papua plaatsvinden (48 in de provincie Papua en 20 in de provincie Papua Barat), maar ook in Jawa, o.a. Papua studenten. Protesten van de kant van LBH (Legal Aid Foundation) tegen de ‘sweepings’ door politie gericht op de Papua-studenten asrama’s (boardinghouses) is inmiddels via ‘rigth wing’- groepen (o.a. groep Merah Putih en Kompak) beantwoord door te demonstreren bij diverse LBH-kantoren op Jawa.

----------------------------------
[9] in Papua zijn de 48 arrestaties o.a. gerelateerd aan het bloedige incident in Deiyai. Waren de berichten tot nu toe dat bij dat incident op 26 Augustus 3 doden waren gevallen (1 man van het leger en 2 civiele personen), nu komt het rapport naar buiten dat het acht civiele doden gaat; een lijst van slachtoffers is bekend (zie: rapport van ICP –International Coalition for Papua). Niet duidelijk hoeveel onder de verdachten in Deiyai personen uit het leger/politie zijn.

----------------------------------
[10] het internet is nog steeds niet open. Op 3 sept was er een gerichte demonstratie in Sorong bij het gebouw van Telkom, terwijl in Jayapura het gebouw van Telkom tijdens de demonstratie van 29 Augustus compleet is afgebrand. Veiligheidsinstantie hebben laten weten dat het internet ‘in fasen’ weer wordt geopend. Later werd gemeld dat het internet op 5 Sept weer normaal beschikbaar zal zijn.

----------------------------------
[11] de nationale media zijn erg actief in het rapporteren van gebeurtenissen in Papua en houden talloze discussies op TV om uit te leggen hoe het allemaal in elkaar steekt. Helaas zijn de sprekers erg geselecteerd op het verspreiden van de officiële regerings-boodschap, een enkele verfrissende uitzondering daargelaten (vgl. ook de uitzending van Indonesia Lawyers Club op 3 Sept). Het geheel wordt zeer duidelijk ‘overstemd’ door de verklaringen van veiligheids topmensen.

----------------------------------
Terloopse mijmeringen
Het besluit van de Kapolri en Panglima om in Papua ‘kantoor te houden’ is opvallend en nog nooit vertoond. Hoe dit precies geïnterpreteerd moet worden is niet gemakkelijk. Het gebeurt mogelijk in combinatie met een aantal andere elementen, zoals [a] de grote aanwas van veiligheidsmensen in Papua (zo’n 6000 personeel) om Papua weer onder controle te brengen, [b] de verordening die nauwelijks ruimte meer laat voor protest, [c] de behoefte om de buiten- (internationale- wereld de boodschap te geven dat alles weer normaal is en dat er geen gekke dingen zijn gebeurd (op zijn minst het vermijden dat dergelijke berichten naar buiten komen), [d] de erg zwakke rol van de lokale regering en andere officiële instanties ter plekke; vergelijk ook de eerste commentaren op TV waarin onderstreept wordt dat de lokale regering en belangrijke maatschappelijke figuren geen rol van betekenis spelen in Papua, en dat er een grote gap is tussen de ‘gewone Papua’ en de ‘elite Papua’ (TV One, Media-nieuws, 3 Sept), [e] de toename van arrestaties van verdachten die mogelijk hebben aangezet tot anarchie in Manokwari (20 arr.), Jayapura (20) en Timika (10 arr.), en de dreiging van horizontaal conflict (tussen etnische groepen). Is deze nieuwe zet/beleid een aanwijzing dat we langzaamaan zijn beland in de status van DOM (Daerah Operasi Militer = Gebied Militaire Operatie) zonder dat die naam uitdrukkelijk wordt gegeven? Natuurlijk klinkt de boodschap van de belanghebbende instantie (leger en politie) anders: ze willen bijdragen tot rust, orde en reconciliatie, alleen is het dan moeilijk te begrijpen waarom er vandaag (4 sept) geoefend wordt met het droppen van parachutisten. Iedereen in de buurt van Sentani heeft dat kunnen waarnemen.
Het hele gedoe rond ‘buitenlandse inmenging’ klinkt erg kunstmatig en er worden nauwelijks of geen duidelijke feiten aangegeven die een dergelijke veronderstelling grond geven. Mensen als Benny Wenda zijn al jaren actief, dus dat is geen nieuws. De vier gedeporteerde Australische toeristen maakten op TV vooral de indruk inderdaad gewoon toerist te zijn en alleen door toevallige omstandigheden ooggetuigen werden van de onlusten in Sorong. Met de uiteindelijk stap om Papua af te sluiten voor welke buitenlander dan ook, kan misschien geconcludeerd worden dat men uiteindelijk alleen maar wilde bereiken dat er voorlopig geen pottenkijkers in Papua zijn. Waarom is men daar zo bang voor?
Deze nieuwe accentuering van de problematiek kan er ook toe leiden dat de aandacht voor de oorspronkelijke oorzaak van alle narigheid, namelijk het heersend racisme in Indonesia naar de achtergrond gedrukt, en de nodige constructieve stappen om dit fenomeen te beteugelen zullen uitblijven.
4 September 2019