Beste mensen,

In de bijlage sturen wij u een overzicht van gemelde mensenrechtenschendingen in West Papua tussen juli en september.

Het derde kwartaal van 2020 geeft een beeld van een aanzienlijke verslechtering van de situatie, met name de aanzienlijke toename van het aantal buitengerechtelijke executies (EJK) en het aantal slachtoffers van foltering en mishandeling. Het aantal politieke arrestaties is sterk gestegen, vooral door de toename van demonstraties.

Zes van de gemelde EJK's vonden plaats tijdens operaties van de veiligheidsdiensten in de regentschappen Mimika, Intan Jaya en Nduga, die de hotspots van gewapende conflicten zijn geworden. Vertegenwoordigers van het leger en de politie hebben dergelijke moorden herhaaldelijk gerechtvaardigd door te verklaren, dat de slachtoffers leden waren van het West Papua National Liberation Army (TPN PB) zonder daarvoor enig bewijs te leveren. Die moorden worden dan niet verder onderzocht.

De toename van het aantal gevallen van foltering en de sterke toename van het aantal politieke arrestaties houden rechtstreeks verband met de toename van demonstraties tegen de speciale autonomiewet in Papoea.
Deze wet werd vanaf 2001 overigens door de Nederlandse regering als oplossing van de problemen in West Papua gezien.
Hoewel de centrale regering heeft besloten de autonomiefondsen tot na 2021 te verlengen, hebben verschillende Papuagroeperingen daar tegen geageerd d.m.v. demonstraties. Deze demonstraties worden vaak met veel geweld uit elkaar geslagen door de veiligheidstroepen, ook al hebben de organisatoren het evenement, conform de Indonesische wetgeving, vooraf gemeld bij de lokale politie. Het niet naleven van de COVID-19-gezondheidsprotocollen tijdens de bijeenkomsten wordt vaak gebruikt als excuus om hardhandig op te treden en buitensporig geweld te gebruiken tegen demonstranten.

Religieuze leiders en groepen zoals de Papua Council of Churches (WPCC) en het Christian Youth Forum (FPK-TP) hebben zich eveneens openlijk uitgesproken tegen speciale autonomie, nu in het publieke discours bekend als speciaal autonomie deel II. Ze steunen zelfbeschikking voor Papua als de oplossing en roepen op tot een vreedzame dialoog tussen de Indonesische regering en de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP). De moord op de 68-jarige pastor Yerimia Zanambani op 19 september 2020 heeft geleid tot aanzienlijke internationale aandacht en solidariteitsacties.

Operaties tegen leden van de politieke organisatie West Papua National Committee (KNPB) leidden ook tot de arrestatie van de voorzitter en de marteling van enkele van haar leden. De KNPB is een politieke organisatie die het recht op zelfbeschikking propageert door middel van een referendum; hun leden worden vaak gecriminaliseerd en vervolgd. In dit kwartaal waren er drie gevallen van verraad en samenzwering gericht tegen KNPB-leden, terwijl een vierde zaak een onderzoek van een   universiteitsstudent betreft op basis van dezelfde beschuldigingen.

De naleving van het Indonesische wetboek van strafvordering (KUHAP) is in alle stadia van wetshandhaving gebrekkig. Mensenrechtenverdedigers maakten melding van twee gevallen waarin politieagenten advocaten beletten om gedetineerden te ontmoeten. Een derde zaak betrof een nieuwe poging tot vervolging van de Indonesische mensenrechtenadvocaat Veronica Koman.

Observaties en aanbevelingen in de VN met betrekking tot mensenrechten in West-Papua kunt u vinden op de link https://www.humanrightspapua.org/resources/187-intlobservations

Met hartelijke groet,
Koen J. de Jager

Stichting HAPIN
Postadres: Postbus 5038, 3502 JA Utrecht
Bezoekadres: Joseph Haydnlaan 2A, 3533 AE Utrecht
T 030-6041300
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.hapin.nl

Bijlage pdf