https://112nieuwsonline.nl/een-nieuw-zeelandse-piloot-wordt-vrijgelaten-na-19-maanden-gevangenschap-door-rebellen-in-de-indonesische-regio-papoea/
Van Nieuwsonline:
Een Nieuw-Zeelandse piloot wordt vrijgelaten na 19 maanden gevangenschap door rebellen in de Indonesische regio Papoea
21 september 2024
Jan De Vries
Mijn naam is Jan de Vries en ik heb meer dan 20 jaar ervaring in onderzoeksjournalistiek. Als Hoofdredacteur van 112NieuwsOnline.nl ben ik toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en onpartijdige informatie over misdaad en ongelukken wereldwijd. Ik heb een passie voor het achterhalen van de waarheid en het delen van verhalen die echt belangrijk zijn.
JAKARTA – Een Nieuw-Zeelandse piloot die al meer dan een jaar gegijzeld werd in de onrustige regio Papoea in Indonesië, is zaterdag bevrijd door separatistische rebellen.
Phillip Mark Mehrtens, een 38-jarige piloot uit Christchurch, werkte voor het Indonesische luchtvaartbedrijf Susi Air toen hij op 7 februari 2023 door rebellen werd ontvoerd op een afgelegen luchthaven.
Aanbevolen video’s
“Vandaag ben ik eindelijk vrijgelaten. Ik ben zo blij dat ik binnenkort weer thuis ben bij mijn familie,” vertelde Mehrtens aan verslaggevers tijdens een persconferentie in de mijnstad Timika. “Bedankt aan iedereen die mij heeft geholpen om veilig en gezond naar buiten te komen.”
Eerder toonde het televisienieuws een uitgemergelde, langharige Mehrtens, gekleed in een donkergroen shirt en een zwarte korte broek, zittend in een kamer omringd door politieagenten en lokale ambtenaren. Hij snikte terwijl hij via video met zijn familie sprak en een agent probeerde hem te kalmeren door hem op de rug te kloppen. Hij werd later naar Jakarta gevlogen om herenigd te worden met zijn familie.
Rebellen hebben geweld gebruikt in hun pogingen om onafhankelijkheid te verkrijgen, terwijl de veiligheidssituatie verslechtert in Papoea, een voormalige Nederlandse kolonie in het westelijke deel van Nieuw-Guinea, dat etnisch en cultureel verschilt van een groot deel van Indonesië.
Papoea werd in 1969 bij Indonesië gevoegd via een door de Verenigde Naties gesponsorde stemming die algemeen werd gezien als een schijnvertoning. Sindsdien is er een opstand van laag niveau ontstaan. Het conflict is het afgelopen jaar opgelaaid, met tientallen doden onder rebellen, veiligheidstroepen en burgers.
Egianus Kogoya, een regionale commandant van de Beweging voor Vrij Papoea, zei aanvankelijk dat de rebellen Mehrtens niet zouden vrijlaten tenzij de Indonesische regering toestaat dat Papoea een soeverein land wordt.
Dinsdag kwamen de leiders van het West-Papoea Bevrijdingsleger, de gewapende vleugel van de Vrij Papoea Beweging die bekendstaat als TPNPB, met een voorstel voor de vrijlating van Mehrtens. De voorwaarden hiervoor waren onder meer de betrokkenheid van de nieuwsmedia bij zijn vrijlating.
Volgens Bayu Suseno, woordvoerder van de taskforce, was de vrijlating van Mehrtens het resultaat van het harde werk van een klein taskforceteam dat via de plaatselijke kerk, leiders van de gemeenschap en jongeren communiceerde met de separatisten onder leiding van Kogoya.
“Dit is ongelooflijk goed nieuws,” zei Suseno. “De poging om de piloot met een zachte aanpak te bevrijden resulteerde in een gijzelaar zonder slachtoffers, noch van de veiligheidstroepen, burgers of de piloot zelf.”
De Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Winston Peters zei dat een breed scala aan overheidsinstanties de afgelopen 19 1/2 maanden met de Indonesische autoriteiten en anderen had samengewerkt om de vrijlating veilig te stellen. Ambtenaren steunden ook de familie van Mehrtens, zei Peters.
Veel nieuwsbronnen toonden “samenwerking en terughoudendheid” bij het rapporteren van het verhaal, voegde hij toe. “De zaak heeft een tol geëist van de familie Mehrtens, die om privacy heeft gevraagd,” zei Peters.
Nieuw-Zeelandse nieuwsbronnen meldden dat Mehrtens tijdens zijn gevangenschap een van de buitenlandse piloten was die bij Susi Air in dienst was en dat hij de laatste jaren met zijn gezin op Bali woonde.
Peters had sinds zijn vrijlating niet meer met Mehrtens gesproken. Het nieuws was “een van de betere verhalen die ik heb gehad” in zijn 45 jaar als wetgever, voegde de drievoudig minister van Buitenlandse Zaken toe.
Hij weigerde details te geven over hoe de piloot werd bevrijd. Het was een “lastige” omgeving en het opbouwen van vertrouwen was het moeilijkste aspect, zei Peters.
“Het was behoorlijk zenuwslopend, onze zenuwen in bedwang houden en niet te ver gaan, niets doen wat de kansen in gevaar zou kunnen brengen,” zei hij. “Want we waren altijd bezorgd dat we misschien niet zouden slagen.”
De Indonesische president Joko Widodo feliciteerde het leger en de politie voor het geven van prioriteit aan overreding en veiligheid.
“Dit was het resultaat van een heel lang onderhandelingsproces en van ons geduld om het niet repressief te doen”, aldus Widodo.
In april 2023 vielen gewapende separatisten Indonesische troepen aan die Mehrtens moesten redden. Hierbij kwamen minstens zes soldaten om het leven.
In augustus bestormden schutters een helikopter en doodden de Nieuw-Zeelandse piloot, Glen Malcolm Conning, nadat deze was geland in Alama, een afgelegen dorp in het district Mimika in de provincie Centraal-Papoea. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor die aanval opgeëist en de rebellen en de Indonesische autoriteiten hebben elkaar de schuld gegeven.
In 1996 ontvoerde de Free Papua Movement 26 leden van een onderzoeksmissie van het Wereld Natuur Fonds in Mapenduma. Twee ontvoerde Indonesiërs werden door hun ontvoerders gedood. De overige gijzelaars werden binnen vijf maanden bevrijd.
Graham-McLay deed verslag vanuit Wellington, Nieuw-Zeeland.
In dit verhaal wordt de spelling van de voornaam van de piloot gecorrigeerd.