Enkele jaren geleden werd in het dorpje Merauke, aan de zuidkust van Papua, bij een jonge vrouw hiv ontdekt. Toen ze er achter kwam dat ze was geïnfecteerd door haar vriend, besloot ze wraak te nemen. Ze begon naar bed te gaan met zoveel mogelijk mannen. Al die mannen vroeg ze enkel een kopie van hun identiteitskaart. Kort voor ze stierf vroeg ze haar familie om onder haar kussen te kijken. Haar familieleden vonden vijftig kopietjes - het bewijs van haar campagne om zoveel mogelijk mannen te besmetten.

Verhalen als dit, opgetekend door het weekblad Time, waren aanleiding voor arts en parlementslid John Manangsang om in de Indonesische provincie Papua een wetsvoorstel in te dienen dat het mogelijk maakt bij met hiv besmette personen (seropositieven) een chip aan te brengen. Met die chip kunnen mensen als de jonge vrouw uit Merauke gevolgd worden. Als blijkt dat geïnfecteerd bloed in het lichaam van de drager in aanraking komt met niet-geïnfecteerd bloed, moet de chip een signaal afgeven. Gebeurt dat, dan wordt de drager van de chip gearresteerd. Zo moet voorkomen worden dat deze mensen moedwillig anderen infecteren.

Volgens verscheidene parlementariërs moet het lukken de wet nog voor het nieuwe jaar door te drukken. Iemand die dan schuldig wordt bevonden aan het opzettelijk verspreiden van het virus, kan rekenen op een fikse geldboete of op celstraf tot maximaal een halfjaar.