Rebellenleider Papua doodgeschoten PDF Afdrukken

Indonesian National Police spokesman Nanan Sukarna holds a picture of Papuan rebel commander Kelly Kwalik during a press conference in Jakarta on December 16, 2009. Indonesian police killed one of the most active Papuan rebel commanders on December 16, sparking angry protests in a region scarred by unrest and rights abuses. Police shot Kelly Kwalik after he threatened to open fire on them during an early morning raid on a house in Timika, on the southern coast, Papua province police spokesman Agus Riyanto said. AFP PHOTO / ANDRA © AFP

De Indonesische politie heeft woensdag bij een inval in een huis in de onrustige provincie Papua een separatistische rebellenleider doodgeschoten. Dat heeft de politie gezegd.

Kelly Kwalik werd doodgeschoten toen hij probeerde te ontsnappen aan de inval van de politie in het stadje Timika. Hij werd in een dij getroffen en overleed later in een kliniek, waar hij voor behandeling was heengebracht.

De politie had Kwalik willen arresteren. De rebellenleider zou schuldig zijn aan het beschieten van konvooien die van en naar de grootste goudmijn ter wereld rijden, die in de buurt van Timika, in het midden van Papua, ligt.

Onafhankelijkheidsstrijders zijn actief in de provincie sinds de Verenigde Naties de voormalige Nederlandse kolonie in 1969 onder de controle van Jakarta plaatsten. De politie wordt vaak beticht van wreedheden tegen separatisten.