Tijdens het bezoek aan Indonesië zal minister Verhagen op 14 januari in Jakarta worden ontvangen door president Yudhoyono en vicepresident Kalla. Met zijn collega Wirajuda zal hij een overeenkomst vaststellen die de samenwerking tussen beide landen uitbreidt en verdiept onder meer op het gebied van economie, veiligheid, justitie, mensenrechten, onderwijs en cultuur. Op 15 januari reizen beide ministers naar centraal-Java om een bezoek te brengen aan een gebied dat in 2006 werd getroffen door een aardbeving. Verder spreekt Verhagen met de Indonesische minister voor Justitie en Mensenrechten Mattalata, en heeft hij een ontmoeting met mensenrechtenverdedigers.

In Australië is minister Verhagen officieel ‘gast van de regering’. Deze bijzondere uitnodiging weerspiegelt de hechte banden tussen Nederland en Australië. In Perth voert Verhagen op 18 januari overleg met zijn Australische collega Smith. Samen openen zij de fototentoonstelling Afghanistan out of the Dust in het Western Australia Museum. De beide landen werken in Uruzgan nauw samen aan veiligheid en stabiliteit in Afghanistan. In Sydney volgen op 19 en 20 januari ontmoetingen met premier Kevin Rudd en minister van Defensie Joel Fitzgibbon, en houdt Verhagen op het Sydney Institute een lezing over de verschuivende machtsverhoudingen en nieuwe samenwerking in de wereld.

In het historische plaatsje Fremantle onthult Verhagen in het museum een replica model van het VOC-schip de Eendracht en neemt hij het eerste exemplaar van een boek over de Nederlandse immigratie in west-Australië in ontvangst. Verhagen en zijn collega Smith zullen daarnaast een gezamenlijke training van de Nederlandse en Australische nationale hockeyteams bezoeken.

Het bezoek aan Nieuw-Zeeland is het eerste van een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in 11 jaar. Op 29 januari ontmoet minister Verhagen in Auckland zijn collega McCully. Hij zal ook een bezoek brengen aan ons Dorp, een gemeenschap van oudere Nieuw-Zeelanders van Nederlandse afkomst.

Waar minister Verhagen zich tijdens de reis bevindt en waar hij zich op dat moment mee bezig houdt, is te volgen op www.hierisministerverhagen.nl. Meer informatie en landendossiers over Singapore, Indonesië, Australië en Nieuw Zeeland zijn beschikbaar op www.minbuza.nl.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Rob Dekker 070 348 6602 of 06 52503326. Voor interviews met minister Verhagen gedurende de reis kunt u contact opnemen met woordvoerder Bart Rijs, 06 53941135. Van het bezoek aan Indonesië en Australië zal foto- en videomateriaal voor de media beschikbaar worden gemaakt.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Tel.: 070-3 486 486
Fax: 070-3 484 848
Internet: www.minbuza.nl