Papoea-voorman Nicolaas Jouwe naar Indonesië en Papua PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Persbericht   
dinsdag 17 maart 2009 13:58

 

De in Nederland wonende Papua-voorman Nicolaas Jouwe (85) vertrekt dinsdag 17 maart naar Indonesië. Hij zal er een ontmoeting hebben met president Susilo Bambang Yudhoyono en een bezoek brengen aan zijn geboorteland Papua, voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het is de eerste keer dat Jouwe terugkeert naar zijn geboorteland, sinds de overdracht aan Indonesië in 1963.

Nicolaas Jouwe onderneemt deze bijzondere reis op uitnodiging van de Indonesische regering. Met dit bezoek hoopt Nicolaas Jouwe de dialoog tussen Jakarta en de Papua's te verbeteren. Jouwe wordt onder andere vergezeld door twee van zijn kinderen: Nancy en Nico Jouwe. In Jakarta hoopt Nicolaas Jouwe een constructief gesprek te voeren met president Yudhoyono, teneinde de dialoog tussen Papua(-leiders) en de regering in Jakarta een impuls te geven. Jouwe is en blijft voorstander van onafhankelijkheid, maar is bereid om in het licht van de grote problemen van de bevolking bij te dragen aan een open dialoog. De economische en sociale situatie waarin de Papua’s verkeren, is verre van rooskleurig. De in 2001 ingestelde autonomiewet, die de positie van de Papoea’s in Papua zou moeten verbeteren, heeft weinig effect gehad. Om die situatie te verbeteren klinkt al jaren de roep om een constructieve dialoog tussen Papualeiders en Jakarta.

“Indonesië blijft hoe dan ook onze grote buurman”, aldus Jouwe vlak voor zijn vertrek. “We moeten onze problemen open met elkaar bespreken.” Hij ziet het feit dat hij is uitgenodigd voor een gesprek als een teken dat de Indonesische regering de situatie serieus neemt en bereid is te luisteren. Een betere toekomst voor de Papua’s kan volgens Jouwe het best bereikt worden langs de weg van een vreedzame dialoog, op basis van wederzijds respect. De Papoealeider ziet deze ontmoeting als een eerste verkenning en een belangrijke, symbolische stap. Hij zal in zijn gesprekken een aantal punten naar voren die het richtsnoer zullen vormen voor de verdere dialoog.

Belangrijk voor Jouwe is dat de dialoog leidt tot een voorspoedige en duurzame ontwikkeling van de Papoea’s.

Behalve gesprekken met president Yudhoyono en leden van diens kabinet zal Jouwe ook gesprekken voeren met Papoealeiders in Papua zelf.


De reis van fam. Jouwe is te volgen op Twitter:

NicoJouwe

Following 

You follow NicoJouwe
NicoJouwe's updates appear in your
timeline.

 1. Seat 60e is mine!ongeveer 10 uur ago from txt
 1. No not airsick.ongeveer 10 uur ago from txt

    

 1. Boarding now.ongeveer 10 uur ago from txt

    

 1. Oopooongeveer 10 uur ago from txt

    

 1. Ppppotzpoongeveer 10 uur ago from txt

    

 1. Kissed my family goodbye...ongeveer 10 uur ago from txt

    

 1. Driving to the plane. Last to board, flying at 12 noon!ongeveer 10 uur ago from txt

    

 1. They have really nice press-room in the vip-lounge. The rest quite ok as well.ongeveer 11 uur ago from txt

    

 1. We just arrived at Schiphol. First ftime in the vip-lounge!ongeveer 12 uur ago from txt

    

 1. Going to help my dad pack his big suitcase.11:01 AM Mar 16th from web

    

 1. My father will return to Papua for the first time, since 1962. In that year the Dutch left Dutch New Guinea, as it was called.10:53 AM Mar 16th from web

    

 1. We are packing for an exciting trip to Indonesia and Papua. My father Nicolaas Jouwe (85), my sister Nancy and I. Leaving tomorrow.10:50 AM Mar 16th from web

    

 1. Got my passport back with a 60 day visa to Indonesia. Will go there very soon!4:18 PM Mar 11th from web

Demonstratie op Schiphol:

papuanews.viavideo.nl/

www.youtube.com/watch?v=Od3eVQUe0TI