Nederlandse journalisten opgepakt in Indonesië PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door ANP/AFP - Volkskrant   
dinsdag 24 maart 2009 18:28

JAYAPURA - Vier Nederlandse journalisten zijn dinsdag gearresteerd in de Indonesische provincie Papoea. In provinciehoofdstad Jayapura werden ze opgepakt terwijl ze verslag deden van een demonstratie waarin werd opgeroepen tot onafhankelijkheid. Volgens de Wereldomroep betreft het een reporter van NRC Handelsblad en drie freelancers.

Volgens de Indonesische autoriteiten zijn de Nederlanders opgepakt omdat ze immigratieregels zouden hebben overtreden en zonder toestemming aan het filmen waren. Het viertal volgde in Indonesië de werkzaamheden van Nicolaas Jouwe (85). Hij is oprichter van de organisatie Vrij Papoea en sinds zondag op bezoek in het land.

Ondervraging
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat er geen sprake is van een arrestatie vanwege een specifieke verdenking. Het zou vooralsnog gaan om een aanhouding om hen te ondervragen. De Nederlandse ambassade in Indonesië stelt alles in het werk om opheldering van de autoriteiten in Jayapura en Jakarta te krijgen over de zaak en hen vrij te krijgen. Naast een NRC-journaliste gaat het volgens het departement om VPRO-medewerkers.

Activisten in Papoea proberen al jarenlang om onafhankelijk te worden van Indonesië. De demonstratie op dinsdag was bedoeld om een referendum over de kwestie af te dwingen, aldus de Wereldomroep.

Verbaasd
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt de kwestie ernstig, zei hij in een reactie. Hij is ook verbaasd. Want hoewel bekend is dat de onafhankelijkheidsdrang op Papoea een gevoelige kwestie is voor de Indonesische autoriteiten, is ook bekend dat Nicolaas Jouwe er zit. ‘Dan weet je ook dat er zaken naar voren kunnen komen die niet welgevallig kunnen zijn’, aldus Verhagen. In het kader van vrije nieuwsgaring moeten er volgens hem opnamen gemaakt kunnen worden. Ook hadden ze volgens Verhagen toestemming om in Papoea te zijn, want ‘anders konden ze daar niet eens zijn’.