Opgepakte journalisten bijna vrij PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door HILDE JANSSEN - AD   
woensdag 25 maart 2009 23:57

JAKARTA - Een van de vier opgepakte Nederlandse journalisten in Papoea is inmiddels op weg naar Jakarta, terwijl de andere drie mogelijk morgen door de Indonesische immigratie worden vrijgelaten.

Banneling Nicolaas Jouwe keert na 46 jaar terug naar zijn geboorteland. FOTO AP

De correspondente van NRC Handelsblad, een documentaire filmmaakster en twee cameramannen werden dinsdag in Jayapura opgepakt. Volgens de Indonesische immigratie zouden ze zonder officiële toestemming een pro-onafhankelijkheid demonstratie hebben bijgewoond en gefilmd.

De gouverneur van Papoea noemt de actie van de immigratie ‘een blamage voor Indonesië.’ De journalisten arriveerden zondag in Jayapura in gezelschap van de 85-jarige Papoea leider Nicolaas Jouwe, die na 47 jaar ballingschap in Nederland terugkeerde naar zijn geboortegrond.

De journalisten hadden toestemming van een Indonesische minister om de terugkeer van Jouwe te verslaan. Jouwe, een van de voormannen van een Vrij Papoea is in Indonesië op uitnodiging van president Yudhoyono. Hij moest dinsdag onverwacht zijn verblijf in Jayapura afbreken omdat de president hem vandaag zou willen ontmoeten om over de toekomst van Papoea te praten .

De vier meereizende Nederlandse journalisten bleven achter in Jayapura, waar ze dinsdagmiddag toevallig op een pro-onafhankelijkheid demonstratie stuiten. De studenten nemen geen genoegen met de speciale autonomie omdat deze de Papoea’s niet de beloofde welvaart oplevert, noch zelfbestuur. Ondanks immense natuurlijke rijkdommen aan goud, koper, olie en hout, leeft een groot deel van de Papoea bevolking nog steeds in bittere armoede. Buitenlandse media krijgen slechts sporadisch toestemming om Papoea te bezoeken.

De voormalige Nederlandse kolonie werd in 1963 onder internationale druk overgedragen aan Indonesië. ‘Ze hebben ons op een verschrikkelijk lafhartige en hebzuchtige manier beroofd van onze onafhankelijkheid,’ stelt Jouwe. Hij was destijds de gedoodverfde premier van de nieuwe natie. Zijn politiek carriere en leven viel in duigen, gedoemd tot ballingschap in Nederland.

De oude Papoealeider weigert echter zijn onafhankelijkheidstreven op te geven. Jouwe hoopt de president alsnog te overtuigen dat Indonesië de Papoea’s hun zelfbeschikkingsrecht moet erkennen. Omgekeerd wil de president Jouwe graag laten zien dat de speciale autonomie genoeg ruimte biedt om Papoea voort te stuwen in de vaart der volkeren.