Totale ontreddering na watersnood in Papoea PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 25 maart 2019 08:51

Friesch Dagblad - Anja van der Laan - 25 maart 2019

frieschdagblad.nl/2019/3/25/totale-ontreddering-na-watersnood-in-papoea
sentani s

Een dak boven het hoofd, dekens, eten en medicijnen. Inwoners van Sentani, in de Indonesische provincie Papoea, hebben hulp nodig na overstromingen. Stichting Hapin zamelt geld in en houdt contact met bestuurslid Wietse Tolsma, die in het gebied is.

Grote chaos, totale ontreddering en kinderen die vermist worden nadat zij in het donker wegspoelden. Dat meldde Fries om utens Wietse Tolsma over de situatie in een opvangkamp in Yaben. Een grote groep mannen, vrouwen en kinderen verzamelde zich hier afgelopen week, in afwachting van informatie over vermiste familieleden en over hoe het nu verder moet.

Tolsma

Hevige regenval zorgde in de nacht van 17 op 18 maart plotseling voor grote overstromingen en aardverschuivingen. De stad Sentani en omgeving werden daarbij het zwaarst getroffen. Bruggen en huizen zijn weggevaagd. Buitenlandse media melden meer dan honderd doden en zeker elfduizend geëvacueerde gezinnen.

Tolsma - die in Arnhem woont - was nog maar net in Papoea, om daar projecten van de Stichting Hulp aan Papoea’s in Nood (Hapin) te bezoeken. Sindsdien houdt hij het bestuur in Nederland via appjes en filmpjes op de hoogte van de situatie in Sentani en omgeving. ,,De beelden doen denken aan de situatie in Mozambique nu, behalve dan dat het in Papoea om een kleiner gebied gaat”, vertelt Geart Benedictus, tijdelijk voorzitter en penningmeester van Hapin.

We kunnen die spullen er nu niet krijgen, met geld kunnen we daar spullen kopen die nodig zijn

Inwoners werden totaal verrast door het water, dat midden in de nacht kwam. ,,Via ons kantoor kreeg ik een appje van Wietse waarin hij vertelde over een man die in een boom was geklommen. Toen hij zijn vrouw en kind voorbij zag drijven, sprong hij erachteraan. Ze zijn alle drie omgekomen. Veel mensen zijn in shock.”

De stichting zamelt nu geld in voor noodhulp, samen met andere organisaties die zich inzetten voor Papoea’s. Eten, onderdak, dekens en medicijnen zijn dringend nodig.

Wegspoelen

Buiten de steden zijn maar weinig gebouwen van steen. Veel mensen wonen in huizen van hout en golfplaten. Het zijn onderkomens die niet bestand waren tegen de overstromingen. ,,Het spoelt allemaal weg, het is gewoon niet sterk genoeg. Mensen zitten nu in overheidsgebouwen, maar daar moeten ze binnenkort weer uit. En kerken bieden opvang.”

Papoea’s worden in Indonesië onderdrukt, gediscrimineerd en bedreigd. Hoewel normaliter weinig bijstand te verwachten is van de overheid, is hulp inmiddels wel gang gekomen, zegt Benedictus. ,,Ze voelen nu wel aan dat de ramp groot is.”

Hapin is al 45 jaar actief in de Indonesische provincie. De stichting geeft studiebeurzen en microkredieten aan Papoea’s, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en een betere sociaaleconomische positie krijgen. Meer dan tweeduizend studenten kregen een beurs, er zijn 160 microkredieten gegeven en 1200 projecten kregen steun.

Donatie

Contact onderhouden met bestuursleden die projecten in Papoea bezoeken, gaat vaak al moeilijk, maar nu helemaal merkt Benedictus. ,,Ik ben zelf een paar keer naar Papoea geweest. Als er ergens een generator is, kun je soms mailen. Lokaal telefoneren werkt meestal goed. We denken dat Wietse nu onderweg is naar het binnenland, omdat we nu geen contact krijgen.”

Bij het kantoor van Hapin in Utrecht werd al kleding gedoneerd voor Sentani. Een mooi gebaar, zegt Benedictus. ,,Maar we kunnen die spullen er nu niet krijgen. Met geld kunnen we daar spullen kopen die nodig zijn.”

Doneren kan op NL37 RABO 0444 0724 70 ten name van Hapin, onder vermelding van Sentani