Dodental stijgt door legeracties in West-Papua PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 02 augustus 2019 06:49

ND – Jan van Benthem – 02-08-2019
BUITENLAND
Door het voortgaande geweld tussen het Indonesische leger en separatistische groepen zijn inmiddels ruim 180 burgers omgekomen.
Wamena
Dat meldt de coalitie van burgerorganisaties in de regio Nduga. De meeste slachtoffers zijn omgekomen door honger, ziekte en barre omstandigheden in de ruim veertig schuilplaatsen waar ze tussen december en juli naartoe zijn gevlucht.
Het geweld in de regio laaide in december op, na een aanval van rebellen die gelieerd zijn aan de OPM (Beweging Vrij Papoea). Het leger begon daarna een grote veiligheidsoperatie.
Een van de oorzaken van de noodsituatie is dat de vluchtelingen de hulp van de Indonesische regering niet willen aannemen, schrijft de Jakarta Post. De hulp wordt door het leger en de politie uitgedeeld, maar het wantrouwen tegen de veiligheidsdiensten is door hun optreden bij de huidige en eerdere operaties erg groot.
Via dominee Kone Kogoya uit Mugi hebben de vluchtelingen laten weten pas te zullen terugkeren als de veiligheidstroepen uit de regio zijn teruggetrokken.
De berichten over het toenemende aantal slachtoffers komen rond de vijftigste verjaardag van de volksraadpleging waarin de Papoea’s zouden moeten aangeven of ze zelfstandig wilden worden. Van een vrije keuze bleek geen sprake en de onvrede daarover zit nog diep.
De Indonesische regering noemde twee weken geleden de eerdere schatting van 139 doden ‘een hetze’. Maar bij een nauwkeuriger onderzoek met medewerking van lokale kerken bleek het aantal verder te zijn gestegen.
https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/dodental-stijgt-door-legeracties-in-west-papua.3502106.lynkx