Ex-strijders Nieuw-Guinea roepen op de vlag massaal mee te nemen
Han Koch - DINSDAG 24 JUNI 2014 - Trouw
Symbool van strijd tegen overheersing Indonesië. FOTO FRANS VANDERLINDE, ANP
Een grote schande en een knieval voor Indonesië. Zo zien veteranen die in Nederlands Nieuw Guinea hebben gevochten het besluit dat in het defilé op 28 juni tijdens de Veteranendag de Morgenster niet meegedragen mag worden.
De Morgenster is de vlag van onafhankelijk Westelijk Nieuw-Guinea en geldt als een van de symbolen van de strijd tegen de overheersing door Indonesië van de provincie Papua. De vlag wapperde volgens de veteranen ooit naast de Nederlandse vlag en zou dat nu ook nog moeten doen als erkenning voor de strijd. In 1961 erkende Nederland de vlag. Een jaar later moest Nederland de kolonie opgeven en werd een tussenbestuur van de Verenigde Naties ingesteld. De Morgenster werd weer gestreken.
In 1963 werd het gebied Indonesisch en werd het hijsen van de Morgenster verboden.
De vlag ligt duidelijk gevoelig. Vorig jaar is er overleg geweest tussen de Vereniging Nederlands Nieuw- Guinea Militairen en de organisatie van de Veteranendag. Bij die gelegenheid
is afgesproken dat gelet op het formele karakter van het defilé alleen regimentsvlaggen door de veteranen worden meegenomen, en de Morgenster is dat niet.
Dat wil niet zeggen dat de Morgenster geen plaats heeft op de dag voor de 130.000 veteranen. Volgens een woordvoerder van Defensie is er geen verbod op de vlag. Op 28 juni
lopen honderd detachementen en rijden veel historische legervoertuigen door Den Haag. Op het Malieveld is ruimte genoeg voor veteranen die met de Morgenster willen komen.
Op verschillende websites van Nieuw Guinea-veteranen wordt opgeroepen massaal met de Morgenster te verschijnen. Al was het maar uit protest tegen de wijze waarop de vlag wordt geweerd. “Veteranen die toch al grote moeite hebben met de laffe politici die West-Papua verkwanselden aan Indonesië, en door hen werden gedwongen hun taak te beëindigen, worden nu weer door politici gedwongen de vlag waarvoor ze vochten in de kast op te bergen.”
Er wordt daarbij steeds van uitgegaan dat de Defensietop, inclusief minister Hennis, op het verbod heeft aangedrongen. Dit om te voorkomen dat koning Willem-Alexander en premier
Rutte in een lastig parket geraken. Zij nemen immers het defilé af. De minister liet gisteren weten geen druk te hebben uitgeoefend.