http://www.camilleri.nl/2014/06/arrestatie-veteranendag-2014-voor-dragen-papoea-vlag/
VIDEO

Gepubliceerd op 28 jun. 2014

www.papuatv.net

Tijdens veteranendag 2014 in Den Haag is Iskandar Bwefar gearresteerd voor het dragen van de Papoea vlag. Deze vlag was dit jaar voor het eerst niet toegestaan in het defile door de Nederlands Nieuw Guinea veteranen. Volgens communicatie vooraf was dit echter wel toegestaan voor bezoekers en omstanders. Toch is Iskander gearresteerd en verteld hierover in een kort interview.

 

Iskandar Bwefar hardhandig door Haagse politie aangepakt
Geplaatst op: 29 juni 2014 om 15:24 door Redactieteam

 

arrestatie20140628 

DEN HAAG (ZH) – Afgelopen zaterdag werd in Nederland alweer de tiende Veteranendag gevierd, met onder meer een militair defilé en een feest op het Malieveld in Den Haag. Op Veteranendag worden zo’n 130 duizend (oud-)militairen bedankt voor hun inzet en hun dienst voor Nederland. Alles en iedereen was dit jaar welkom, behalve dragers van de Morgenstervlag.

In de jaren zestig voerden militairen deze in hun strijd voor de Papoea’s in Nieuw-Guinea. Dit jaar werd het voeren van de vlag verboden, omdat de vlag in Indonesië symbool zou staan voor de strijd tegen de Indonesische overheersing. De organisatoren wilde pertinent niet dat er en podium zou zijn voor politieke uitingen. Wie hem desondanks toch bij zich droeg, riskeerde arrestatie, zoals Iskandar Bwefar.

Iskandar Bwefar schrijft op zijn Facebook: “In december 1961 werd de vlag van Nieuw-Guinea in gebruik genomen en gehesen op alle bestuursposten, naast de Nederlandse vlag. De vlag kreeg als naam ‘Morgenster’. De kleuren rood, wit en blauw waren in de vlag verwerkt, als teken van verbondenheid met Nederland. Een ster symboliseerde de opgaande zon, als teken van hoop. Nederland beloofde onafhankelijkheid, maar onder druk van de internationale gemeenschap moest Nederlands Nieuw-Guinea op 15 augustus 1962 worden overgedragen aan Indonesië. Sindsdien houdt de Nederlandse regering laf haar mond en kijkt liever de andere kant op terwijl de Papua’s onderdrukt, gemarteld en vermoord worden.”

Iskandar Bwefar vervolgt: “Nederland neemt haar verantwoordelijkheid niet in West Papua. Om er niet aan herinnerd te worden, mochten de veteranen die in Nederlands Nieuw-Guinea vochten hun vlag (Morgenster) niet meenemen. Om hen te eren bracht ik deze vlag alsnog mee met als gevolg een directe arrestatie. Toen ik tijdens mijn arrestatie kenbaar maakte hoe de Nederlandse regering haar eigen geschiedenis verduisterd, werd de vlag in mijn mond gedrukt om me het zwijgen op te leggen.”