http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/27567_morgenstervlag_op_veteranendag_niet_welkom_in_den_haag_reden_voor_arrestatie/

 

Morgenstervlag op Veteranendag niet welkom in Den Haag, reden voor arrestatie

Zaterdag werd in Nederland alweer de tiende Veteranendag gevierd, met onder meer een militair defilé en een feest op het Malieveld in Den Haag. Op Veteranendag worden zo'n 130 duizend (oud-)militairen bedankt voor hun inzet en hun dienst voor Nederland. Alles en iedereen was dit jaar welkom, behalve dragers van de Morgenstervlag. In de jaren zestig voerden militairen deze in hun strijd voor de Papoea's in Nieuw-Guinea. Dit jaar werd het voeren van de vlag verboden, omdat de vlag in Indonesië symbool zou staan voor de strijd tegen de Indonesische overheersing. Wie hem desondanks toch bij zich droeg, riskeerde arrestatie, zoals Iskandar Bwefar.

Een woordvoerder van het Comité Nederlandse Veteranendag laat weten dat het comité ervoor gekozen heeft de vlag te verbieden omdat het vindt dat "het défilé geen podium is voor politiek geladen uitingen". Door het expliciete verbod lijkt echter impliciet toch een kant gekozen.

Talloze bezoekers besloten de vlag toch te dragen. Omroep West-verslaggever Lana de Wit laat weten dat men op die manier erkenning vraagt voor de Papoea. Ze kwam de Morgenster tegen op vlaggen en ballonnen. Eén van die bezoekers die het verbod aan zijn laars lapte, om aan te kaarten dat Nederland haar verantwoordelijkheid in West-Papoea niet neemt, is Iskandar Bwefar. Hij werd vanwege het dragen van de vlag hardhandig gearresteerd. Om hem letterlijk monddood te maken werd de vlag door de dienstdoende agente afgepakt en tegen zijn mond gedrukt. Op zijn Facebookpagina schrijft hij:

"Nederland neemt haar verantwoordelijkheid niet in West Papua. Om er niet aan herinnerd te worden, mochten de veteranen die in Nederlands Nieuw-Guinea vochten hun vlag (Morgenster) niet meenemen. Om hen te eren bracht ik deze vlag alsnog mee met als gevolg een directe arrestatie.

Toen ik tijdens mijn arrestatie kenbaar maakte hoe de Nederlandse regering haar eigen geschiedenis verduisterd, werd de vlag in mijn mond gedrukt om me het zwijgen op te leggen."

De Morgenstervlag is ooit toegekend aan de bevolking van Nederlands Nieuw-Guinea, in aanloop naar de geplande onafhankelijk in 1970. Daar is het echter nooit van gekomen. Onder druk van de Verenigde Staten en de VN heeft Nederland zich teruggetrokken; Indonesië nam het gebied in. West-Papoea is nu een provincie van Indonesië. Wie daar de vlag hijst, riskeert een gevangenisstraf.