Jouwe zei vrijdag dat hij op uitnodiging van de regering is teruggekeerd. Hij zei bereid te zijn over de onafhankelijkheidsstrijd te praten, maar sprak berichten dat de rebellen de strijd zouden willen opgeven tegen.

"Ik ben gekomen om rechtstreeks met de Indonesiërs te praten om te zien wat wij kunnen doen", zei hij. "Wij hebben elkaar nodig. Wij zijn buren, eeuwige buren; ze moeten dat in gedachten houden." Jouwe, die in Nederland woont, zou vanuit Jakarta voor een bezoek naar Papoea reizen.

Minister van welzijn Aburizal Bakrie zei bemoedigd te zijn door de gesprekken met Jouwe, die door velen wordt gezien als de ideologische leider van de afscheidingsbeweging in Papoea. "Het is een begin", zei Bakrie. Hij zei te hopen dat er uiteindelijk een akkoord komt zoals met de opstandelingen in Atjeh, helemaal aan de andere kant van Indonesië. Nadat ze er in 2005 mee hadden ingestemd de wapens na 29 jaar en meer dan vijftienduizend doden neer te leggen, hebben de Atjeese rebellen meer controle over de plaatselijke bodemrijkdommen gekregen. Ook werd er een voormalige opstandeling tot gouverneur gekozen.

Indonesië nam Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, in 1963 over. Het legitimeerde zijn soevereiniteit over het gebied zes jaar later met een stemming onder een duizendtal Papoealeiders die volgens velen gemanipuleerd was. Een slechtbewapende afscheidingsbeweging biedt sindsdien verzet. Bij militaire operaties kwamen ongeveer honderdduizend Papoea's -een zesde van de bevolking- om het leven.

Afgelopen week nog overvielen vermoedelijke opstandelingen een legerpost, waarbij een militair werd gedood. De politiechef van Papoea zei vrijdag dat er aanwijzingen zijn dat separatisten de provinciale verkiezingen van volgende maand willen verstoren.