In Den Haag vonden 2 events plaats die mooi op elkaar aan sloten:

Klik hier voor de foto's van deze events:
Fotoalbum FWPC_1
Fotoalbum FWPC_2
Fotoalbum NPV95WNG

Free West Papua Campaign (NL) herdacht 1 december met een drieluik: het verleden, het heden en de toekomst van West-Papua.
Bij aanvang was er een vlaggenparade door Papuajeugd met de Nederlandse vlag, de Papuavlag de Morgenster, en een vlag met het nationale embleem met de Kroonduif.
Vervolgens werd gezamenlijk het Hai Tanahku Papua gezongen.
Over de geschiedenis was er een videopresentatie met o.a. nieuwsflitsen over de Nieuw-Guinea Raad en het Papua Vrijwilligers Korps.
Daarna in het maleis een inleiding door Geradus Thommey, zelf Papuavluchteling, vertaald door Oridek Ap naar het Nederlands.
Door vervoersproblemen was Leonie Tanggahma wat verlaat voor het geven van haar powerpointpresentatie over de belangrijke data voor de Papua's. Daarom nam Oridek Ap dit onderweerrp even over, waarna Leonie na binnenkomst alsnog haar presentatie gaf over de 5 belangrijke data en de geschiedenis er om heen.
Na een korte pauze presenteerde Mansorak Ap de huidige situatie in Papua met mensenrechtenschendingen, de activiteiten van Benny Wenda, de opening van Free West Papua Campaing kantoren, de negatieve (levering wapentuig door USA, GB, Germany) en de positieve ontwikkelingen (80 leden IPWP, het burgerinitiatief, de reacties op de actie van Tilly Kaisiëpo), de samenwerking binnen Melanesië en de speech van de premier van Vanuatu in de Verenigde Naties met een oproep voor een onderzoek naar de schedning van mensenrechten in West-Papua, waarvan een filmpje op youtube te vinden is.

Als derde deel van het drieluik kwamen de plannen voor de komende tijd aan bod: brede samenwerking met ander organisaties. Daarvoor waren enkele sprekers uigenodigd waarvan er 2 verhinderd waren.

Ilona Mikkers vertelde over haar muziekproject "Noodlanding in Papoea" dat voor begin volgend jaar gepland is, Quetzal Tzab van de Indigenous Movement vertelde over de manier waarop zij hun activiteiten aanpakken en waar de Free West Papua Campaign aanhaakt, Endie van Binsbergen vertelde over de steun voor West-Papua vanuit Timor Leste. Oridek kreeg een prachtig lint omgehangen met een steunbetuiging.

Daarna zongen Oridek en Hennie Ap en lied dat Oridek 2 jaar geleden had geschreven.Tot slot werd door Corrie Ap een gebed uitgesproken, waarna er een maaltijd werd geserveerd en er volop werd nagepraat.

 

's avonds organiseerde de Nationale Papoea Vereniging '95 in kleine kring een lezing van de heer Siemon Goossensen over zijn visie in het kader van het Burgerinitiatief voor ondersteuning van de politieke situatie in West-Papua.

Simon Sapioper startte de bijeenkomst, Apilena Sapioper deed een kort openingwoord en gaf vervolgens het woord aan Dhr. Nussy. Na het zingen van het nationale volkslied hai tanahku papua werden tijdens een minuut stilte de honderdduizenden doden in West-Papua herdacht. Daarna gaf Dhr Nussy een overzicht van de historische gebeurtenissen rondom de installatie van de Nieuw Guinea Raad, de ordonantie met betrekking tot de landsvlag, -het embleem, en het anthem. Hij benadrukte dat op 1 december er 1 onderdeel ontbrak namelijk het manifest voor een onafhankelijk West-Papua. Op 1 juli 1971 is dit manifest wel verschenen, 4 dagen voor de eerste democratische verkiezingen in Indonesië. Daarom is eigenlijk 1 juli een belangrijker dag dan 1 december, want op 1 juli 1971 heeft West-Papua aan de wereld laten weten dat het volk onafhankelijk wilde zijn.

Na Dhr. Nussy werd het woord gegeven aan Siemon Goossensen. Hij vertelde over zijn betrokkenheid met asielzoekers en zijn betrokkenheid met Papua sinds 2000. Hij schetste de problemen met het bereiken van resultaten via politici en legde de achtergrond uit van het burgerinitiatief geinitieerd door SWOP, een groep van samenwerkende stichtingen die zich elk op hun eigen terrein inzetten voor West-Papua.

Na een korte pauze was er een korte discussie/vragenronde, waarna de avond werd besloten.