De voorbereidingen voor het staatsbezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië zijn in volle gang. Alleen een precieze datum ontbreekt nog. Het is de bedoeling dat bezoek begin oktober plaatsvindt. Op paleis Noordeinde houden ze echter nog een slag om de arm.

Het bezoek is al vaker aangekondigd en vervolgens weer uitgesteld of verschoven. De goede wil is er, maar er moet nog een logistieke en protocollaire legpuzzel worden opgelost. Het Indonesische staatshoofd wil niet alleen Nederland aandoen, maar aansluitend of vooraf nog een paar landen bezoeken. Dat vraagt vanzelfsprekend veel overleg.

In Leiden echter werd deze week al proefgedraaid. SBY, zoals de president in eigen land wordt genoemd, wil daar naar toe omdat de 'founding fathers' van Indonesië er rechten studeerden: onder hen vicepresident Mohammed Hatta, de latere premier Sutan Sjahrir en Hamengko Buono IX, de sultan van Yogjakarta, die tal van ministersposten zou bekleden.

President Yudhoyono, die carrière maakte in het leger en daarnaast gepromoveerd is op agrarische economie wil ook graag de Universiteit Wageningen bezoeken, maar het is nog niet duidelijk of de tijd dat toelaat.

Het driedaagse bezoek staat bol van symboliek, zo maakte de Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibie alvast bekend. Zo zal de zesde president van de archipel het volledige parlement - Eerste én Tweede Kamer - toespreken in de Ridderzaal, de plaats waar eind jaren veertig de rondetafelconferentie werd gehouden ter voorbereiding van de soevereiniteitsoverdracht aan Nederland
aan Indonesië op 29 december 1949.

Soekarno had de onafhankelijkheid van het land echter al op 17 augustus 1945 uitgeroepen, twee dagen nadat de Japanners zich hadden overgeven. De president dineert verder onder meer in het Kurhaus in Scheveningen, de plaats waar de Indonesische afvaardiging naar de rondetafelconferentie zich voorbereidde op de gesprekken in de Ridderzaal.

De relatie tussen Nederland en Indonesië is 'picobello', aldus de ambassadeur, een jongere broer oud-president Bacharuddin Jusuf Habibie. Sinds minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vijf jaar geleden 17 augustus 1945 erkende als het begin van de Indonesische soevereiniteit kan het eigenlijk niet beter.

Habibie beschouwt het staatsbezoek dan ook als de bekroning van die goede verstandhouding. ,,We gaan hand in hand de toekomst tegemoet", aldus de voormalige marineman. De scheidende ambassadeur toont zich ingenomen met het bezoek dat eerder uitgesteld werd omdat de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda niet langer op Schiphol mocht landen.

Het zou geen pas geven als de president van Indonesië met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij naar Europa zou moeten reizen. Nederland heeft Indonesië discreet van advies gediend om ervoor te zorgen dat de luchtvaartmaatschappij nu voldoet aan de technische eisen en weer op Europa mag vliegen, en dus ook op Schiphol.

Het bezoek moet de banden met Indonesië intensiveren. Nederland zal er alleen nog gecertificeerd en duurzaam hardhout kopen en de Indonesiërs gaan meer oerwoud herbeplanten om te komen tot een meer verantwoord beheer.

De moeizame kabinetsformatie wordt op de Indonesische ambassade met grote belangstelling gevolgd. In Indonesië wonen meer moslims dan in enig ander land in de wereld, maar de ambassadeur benadrukt dat dit zijn land (240 miljoen inwoners) niet tot een moslimland maakt. ,,Er zijn ook christenen, hindoes en boeddhisten, dit is de enige manier om de eenheid van het land te bewaren." © GPD Theo Haerkens